Ekstra Bladet

Jan Jensen Russisk raevekage

- NÅR UEFA FORUD ER SELV OM OG HVORFOR DE NORDISKE ALEKSANDER CEFERIN

i morgen ved en ekstraordi­naer kongres i Genève i Schweiz vaelger et nyt medlem til FIFA’s bestyrelse, skulle man tro, at der forud er gået en voldsom valgkamp. Men tro roligt om igen.

Taenk sig, blandt UEFA’s 55 medlemslan­de har blot en enkelt mand vist interesse for posten, som ud over at kaste omkring to millioner kroner af sig om året giver en betydelig indflydels­e i internatio­nal fodbold.

I stedet for et demokratis­k valg bliver der tale om en kåring. UEFA’s praesident, Aleksander Ceferin, og FIFA’s praesident, Gianni Infantino, har begge vaeret med til at bane vejen for Alexey Sorokin. Den 45-årige apparatjik fra Moskva bliver i morgen valgt til FIFA’s bestyrelse som repraesent­ant for UEFA.

gået et utroligt politisk spil, som tog sin begyndelse, da den russiske vicepremie­rminister, Vitaly Mutko, tidligere i år ikke bestod et integritet­s-tjek og derfor ikke kunne blive valgt til FIFA’s bestyrelse.

Det var en afgørelse, der kom fuldstaend­ig bag på Ceferin og Infantino, og det kunne saette deres gode forhold til Rusland over styr. Så noget måtte gøres.

Miseren opstod, da portugiser­en Miguel Maduro, formand for FIFA Governance Committee – en komité, der skal tjekke, om kandidater­ne er egnede til at sidde i FIFA’s bestyrelse – dumpede Mutko som kandidat.

Begrundels­en var, at Mutko som vicepremie­rminister ikke kunne kaldes for politisk neutral i forhold til artikel 14 i FIFA’s etiske regler.

både Infantino og hans naermeste medarbejde­re i FIFA forsøgte at overtale Maduro til at omstøde afgørelsen, stod han fast. Infantino frygtede, at udelukkels­en af Mutko kunne få konsekvens­er for naeste års VM i Rusland, og FIFApraesi­denten var også bekymret for sin egen position, som er skabt med solid støtte fra Rusland.

Infantino fik dog delvist genoprette­t roen i forbindels­e med FIFA’s kongres i maj i Bahrain. Her fyrede han Maduro, som ikke nåede et år i sit job.

I årtier har den russiske regering og den russiske efterretni­ngstjenest­e haft en betydelig magt i både UEFA og FIFA, og det vil fortsaette mange år fremover. Også selv om Mutko er ude.

FIFA’s praesident, Gianni Infantino, har i stedet gjort plads til Sorokin, som i dag er administre­rende direktør i Ruslands VM-komité, der har ansvaret for slutrunden naeste sommer.

har Infantino blandet sig? Fordi der altid har vaeret et taet forhold mellem FIFA’s praesident og styret i Kreml. Det går helt tilbage til Sovjetunio­nens dage, hvor KGB fik listet KGB-agenten Viacheslav Koloskov ind i UEFA og FIFA’s eksekutivk­omité. I morgen betaler UEFA-praesident Aleksander Ceferin (th.) en del af sin gaeld tilbage til Rusland og den russiske vicepremie­rminister, Vitaly Mutko.

Rusland har godt styr på UEFA. Det var Mutko, der sidste år orkestrere­de valget af sloveneren Aleksander Ceferin som ny praesident for UEFA

ud og støttede Ceferins kandidatur.

Derfra tog russerne over, og 8. juni sidste år blev anden del af den koordinere­de strategipl­an ført ud i livet. Aleksander Ceferin, som siden 2011 havde vaeret praesident for Sloveniens fodboldfor­bund, fløj til Moskva, hvor han mødtes med Mutko og fodboldfor­bundene fra Albanien, Bosnien, Bulgarien, Kroatien, Graekenlan­d, Cypern, Montenegro, Makedonien, Rumaenien, Serbien og Tyrkiet.

Alle lovede de Ceferin deres støtte. Hvilket Mutko betonede over for det russiske nyhedsbure­au Tass.

forbund og Ceferin spillede altså helt uden forbehold med på Mutkos melodi, og det selv om han var under anklage for at stå bag et statsstøtt­et dopingprog­ram blandt russiske atleter, herunder

også fodboldspi­llere.

Mutko havde heller ikke formået at tage afstand fra, at toptraened­e russiske bøller taeskede løs på engelske fodboldfan­s under EM i Frankrig i 2016. Han havde endda en af voldsmaend­enes ledere som en del af sit eget følge i Frankrig.

kvitterede for støtten fra Kreml ved at love, at Rusland skulle have meget mere indflydels­e i UEFA, hvis han blev valgt. Det løfte lever han op til nu ved valget i morgen.

Alexey Sorokin tager over efter Koloskov og Mutko. Sorokin er ingen fornyer, men tvaertimod en mand, som forsvarer alle Mutkos handlinger.

Men det er måske ikke så maerkeligt, for i det daglige refererer Sorokin til netop Mutko.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark