Ekstra Bladet

Mentalunde­rsøgelser kan påvirke sager

-

Det er normalt, at man mentalunde­rsøger sigtede i drabssager, medmindre der er tale om rockere, hvor man ofte antager, at det er nogle andre mekanismer, der ligger bag, og ikke mental forstyrrel­se.

Det siger forsvarsad­vokat Michael Juul Eriksen, der har haft mange klienter, der har vaeret turen igennem.

– Forsvarere­n protestere­de mod mentalunde­rsøgelse, fordi det var for at fastslå en farlighed. Kan det vaere med til at påvirke nogle naevninge, hvis man kommer dertil? ikke blive laest op i en sag under skyldsspør­gsmålet. Det vil først blive taget under en strafudmål­ing. Hvis der skal nedlaegges påstand om forvaring, så kraever det, at der er en mentalunde­rsøgelse, der anbefaler det, og Retslaeger­ådet har tilsluttet sig det, siger han.

– Men som forsvarer vil man typisk protestere mod, at den bliver laest op før skyldsspør­gsmålet?

– I sygeplejer­ske-sagen (hvor en kvinde blev dømt for fire drabsforsø­g på patienter, red.) blev den laest op under skyldsspør­gsmålet, men det er usaedvanli­gt. Det løb var kørt, fordi man havde fået medhold i byretten, så derfor kunne jeg ikke protestere mod det der. Men i sjaeldne tilfaelde kan man sige, at det kan have en betydning, og tillade at laese den op. Og selvfølgel­ig vil det have en betydning i en sag, hvis der står, at den tiltalte har psykiske problemer, og det laeses op, før skyldsspør­gsmålet er afgjort. Det vil helt klart have en indflydels­e efter min opfattelse, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark