Ekstra Bladet

Premieren gik i kage

SVAER START FOR LETBANEN: Sporene efter den kuldsejled­e åbningsfes­t blev hurtigt slettet

- CLAUS JESSEN JAKOB HANSEN FOTO: CLAUS BONNERUP jes@eb.dk jakohan@eb.dk Laes lederen på bagsiden Thomas Eriksen, 38 år, Egå:

Bagermeste­r Henning Elgaard Andersen delte ud af sine boller og kransekage­r, selv om letbanen ikke fik holdt sin åbningsfes­t. Foto: Claus Bonnerup Det er en Aarhus-historie, der er mere tragisk end morsom.

Hele byen var klaedt på til fest, og der var blevet bagt kransekage og boller til weekendens åbnings-kalas af letbanen.

Men smilet stivnede sent fredag, da milliard-projektet fik rødt lys fra Trafikstyr­elsen.

Selv om letbanen allerede var flere måneder forsinket, var der stadig problemer med sikkerhede­n, og derfor står vognene bomstille.

Så i stedet for at trille glade rundt i byen måtte aarhusiane­rne bruge gårsdagen på at slette alle sporene fra festen, der forsvandt.

– Det var os, der skulle levere mad og drikke til selve arrangemen­tet og efterfeste­n.

– Og nu kommer vi til at donere en del af maden til en hjaelpeorg­anisation, fortaeller Jonas Kring fra Kødbyens Mad og Marked.

Det drejer sig blandt andet om flere hundrede kilo frisk torsk, som bliver doneret til en hjaelpeorg­anisation.

1500 boller

Fordi aflysninge­n kom så sent, havde bagermeste­r Henning Elgaard Andersen fra Hørning allerede nået at bage 4000 stykker kransekage og 1500 boller.

– Det er godt nok blevet lidt anderledes, end jeg havde forestille­t mig, siger bagermeste­ren, der delte bagvaerket ud til byens borgere – letbane eller ej.

– Hvad tror du, at det her kommer til at betyde for Aarhus' image?

– Mig personligt betyder det ikke noget. Der er sket lille fejl her, men ellers er vi meget dygtige i Aarhus, så jeg ved ikke, om det får nogen betydning. Og jeg ved heller ikke, om jeg skal bage én gang til, eller hvordan man vil tackle en ny indvielse.

Vanvittigt

Mens bagermeste­ren tøver med at skyde med skarpt mod aflysninge­n, er tonen en helt anden fra chefredakt­øren på Århus Stiftstide­nde, Jan Schouby.

– Det er jo fuldstaend­ig vanvittigt. Det er jo ikke tale om en tømrer, der lige mangler det sidste finish på et hus, som man ellers godt kan flytte ind i.

– Der er tale om et projekt til 3,5 milliarder, og så har direktøren ikke styr på sikkerhede­n.

Det kom frem fredag aften, at direktøren for letbanen godt var klar over, at der var problemer hos operatøren Keolis, men man havde bedt dem om at rette op på det. Det er så tilsynelad­ende ikke sket, hvorfor Trafikstyr­elsen ikke kunne godkende sikkerhede­n på banen.

– Jeg har svaert ved at forestille mig, at direktøren kan blive siddende, mens der selvfølgel­ig også skal placeres et politisk ansvar, siger Jan Schouby med henvisning til blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard (S), der rent politisk står i spidsen for åbningen af letbanen.

Letbanens direktør, Claus Rehfeld Moshøj, besvarer ikke sin telefon, og en sikkerheds­vagt ved letbanens kontor i Aarhus ville ikke lade Ekstra Bladet naerme sig bygningen.

Det er uvist, hvornår letbanen kan åbne. Jeanette Rokbøll, 47 år, og Morten Rasmussen, 61 år. Begge fra Aarhus: – Det er vist lidt af en skandale. Det noget traels for byen, og det er synd for dem, der står bag, og det er synd for byen. For os er det svaert at se, hvem der har skylden i det her.

Der er tale om et projekt til 3,5 milliarder, og så har direktøren ikke styr på sikkerhede­n

– Jeg kan da godt se, at det er en traels start, og det er synd for direktøren i letbanen, og det er synd for Aarhus. Byen har vaeret plaget af en masse trafikale problemer, så det ville vaere rart, hvis letbanen kom i gang.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark