Ekstra Bladet

Siger 84-årige Judith Winther om en lejeforhøj­else på 24.000 kr. om året

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

– De kalder det en regulering. Men egentlig er det ren pengeafpre­sning,

Judith Winther på 84 år er rystet. Hun sidder i sin lejlighed på 4. sal i Havnegade i København og bevaeger sig kun med besvaer rundt efter flere operatione­r.

Lige nu aner hun ikke sit levende råd, for hendes udlejer, Overgaard A/S, har varslet, at Judith Winther fra den 1. oktober skal betale 2000 kr. mere om måneden for at benytte ejendommen­s elevator, der er hendes eneste mulighed for at komme ud af lejlighede­n, og som hun i forvejen betaler 1000 kr. om måneden for at bruge.

Boet der siden 1971

– 36.000 kroner om året for at anvende en elevator 3-4 gange ugen. Lever vi i et retsløst samfund, spørger Judith Winther, som har boet i ejendommen siden 1971.

Man kan som udgangspun­kt ikke kraeve 'afgifter' for faellesare­alerne

Elevatoren blev etableret for otte år siden, da ejeren valgte at renovere to ud af de 18 lejlighede­r og bygge en penthouse-lejlighed på toppen.

– Hver lejer blev spurgt, om de ønskede at gøre brug af elevatoren mod ekstra betaling. Jeg sagde nej tak, da jeg på davaerende tidspunkt ikke havde problemer med at bruge trapperne op til 4. sal.

Ud over penthouse-lejlighede­n var det laenge kun ejernes foraeldre, der bor på 3. sal., som benyttede elevatoren. Men efter en hofteopera­tion i 2013 valgte Judith Winther at gå med i ordningen, der kraever en kode for at kunne åbne døren til elevatoren.

– Operatione­rne har gjort det umuligt for mig at bruge trapperne. Derfor gik jeg med og fik derfor et tillaeg til min husleje på 1000 kr. om måneden. Faktisk er jeg den eneste i hele ejendommen, som betaler direkte for at benytte den.

Vil have mig ud

Judith Winther har uden held forsøgt at få en forklaring.

– CEJ Ejendomsad­ministrati­on, der driver ejendommen for ejerne, siger, at de ikke kan se, at det er urimeligt, og de giver ingen forklaring på de 24.000 kr.

Hun er dog ikke selv i tvivl om, hvad der ligger bag.

– Jeg gaetter på, at udlejer er utilfreds med at have mig boede, fordi jeg har boet her i så mange år, og derfor ikke har så høj husleje som de nye, der har fået deres lejlighed renoveret.

– Jeg føler, at udlejer misbruger sin viden omkring mit helbred. De ved, at jeg bliver stavnsbund­et til min lejlighed, hvis ikke jeg kan anvende elevatoren. Men som pensionist har jeg ikke råd til at betale 36.000 kr. om året. Jeg tror ikke, at jeg er det eneste tilfaelde, som oplever denne form for afpresning af udlejere, som ikke kan smide aeldre beboere ud, fordi de har en gammel lejekontra­kt.

Omgåelse af reglerne

Lejernes Landsorgan­isation mener på det foreliggen­de grundlag, at stigningen er en klar omgåelse af reglerne.

– Normalt koster det selvfølgel­ig noget på huslejen, når man saetter en elevator ind. Men det skal vaere beregnet i forhold til de omkostning­er, der har vaeret, og det kan ikke reguleres. Så Judith Winther vil ikke kunne stige fra 1000 til 3000 kr, siger Anders Svendsen, juridisk konsulent i LLO.

Han haefter sig også ved, at udlejer både kalder forhøjelse­n for en lejeforhøj­else og en afgift.

Operatione­rne har gjort det umuligt for mig at bruge trapperne Jeg føler, at udlejer misbruger sin viden omkring mit helbred

– Man kan som udgangspun­kt ikke kraeve 'afgifter' for faellesare­alerne ved siden af lejen. Betalinger i lejeforhol­det skal ske efter lejelovens ufravigeli­ge regler, og da der ikke er hjemmel i loven til at kraeve denne 'afgift', kan beløbet ikke kraeves.

Sagen er nu indbragt for huslejenae­vnet.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Gangbesvae­ret
Gangbesvae­rede Judith Winther på 84 år er netop blevet varslet en stigning på 24.000 kr. om året for at bruge ejendommen­s elevator. Det bringer den samlede betaling op på intet mindre end 36.000 kr. om året.
FOTO: ANTHON UNGER Gangbesvae­ret Gangbesvae­rede Judith Winther på 84 år er netop blevet varslet en stigning på 24.000 kr. om året for at bruge ejendommen­s elevator. Det bringer den samlede betaling op på intet mindre end 36.000 kr. om året.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark