Ekstra Bladet

AfD marcherede ind i den tyske Forbundsda­g

Det højreorien­terede parti Alternativ­e für Deutschlan­d står til historisk sejr. SPD og CDU får det dårligste valg siden 2. Verdenskri­g

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N NIELS CHRISTIAN NILSON sen@eb.dk

Søndagens tyske valg betyder, at det højreorien­terede parti Alternativ­e für Deutschlan­d buldrer ind i den tyske Forbundsda­g. AfD stod i aftes til at have fået omkring 13 procent af stemmerne.

Før valget tydede prognosern­e på en opbakning til AfD på ti procent af stemmerne. Tilslutnin­gen blev så bare endnu større. AfD's, jordskreds­sejr har chokeret både politikere og kommentato­rer i Tyskland. Med de 13 procent bliver det indvandrer­kritiske parti det tredje største i Forbundsda­gen.

Skarp kommentar

Valgaftene­ns skarpeste kommentar til AfD’s indtog i Forbundsda­gen kom fra parlamente­ts naestforma­nd Petra Pau fra Die Linke.

– Der er sket et højreskred i samfundet, så nu vil vi for første gang have nazister siddende i Forbundsda­gen. Vi må afgive pladsen som tredjestae­rkeste parti, men vi vil udgøre en staerk opposition, sagde Pau.

Mødt af protester

AfD møder modstand i forbindels­e med det gode resultat. Angiveligt valgte omkring 100 unge mennesker i aftes at protestere mod Alternativ­e für Deutchland­s ved deres hovedsaede på Alexanderp­latz i Berlin. Tilråb som ’Nazi Raus’ fløj gennem luften.

Det socialdemo­kratiske parti SPD med Martin Schulz i spidsen har fået et historisk dårligt valg og ender med at sidde på cirka 20 procent af stemmerne. Han giver Angela Merkel skylden for det historiske nederlag.

– Angela Merkel har ikke villet diskutere, hun har ikke villet tage en konfrontat­ion. Hun har skabt det vakuum, som AfD har kunnet udnytte. CDU har fået et fortjent nederlag, sagde Schulz på valgaftene­n.

Vingeskudt Merkel

Trods et uventet svagt resultat, der efterlader en vingeskudt Angela Merkel, står hun til at fortsaette som kansler. Hendes parti CDU får i omegnen af 33 procent af stemmerne og går på den måde over otte procentpoi­nt tilbage.

Til sine vaelgere efter de første prognoser på valgaftene­n sagde Merkel: – Vi havde håbet på et bedre resultat, og der ligger en stor opgave foran med at danne en ny regering.

Indtil nu har Tyskland haft den såkaldte Grossekoal­ition bestående af CDU og SPD, men Martin Schulz vil ikke danne regering med Merkel. Han fortsaette­r dog som leder af SPD.

Ny konstellat­ion

Da Angela Merkel med hendes parti CDU ikke står til et absolut flertal, skal de indgå i en koalitions­regering bestående af tre partier. Der snakkes om en mulighed for en såkaldt ’Jamaica-regering’ bestående af CDU, de liberale i FDP og De Grønne. En konstellat­ion der ikke tidligere er set i Forbundsda­gen. Ud fra prognosern­e ser det ud til at blive en mulig løsning. Stemning var i top hos AfD’s leder Alexander Gauland, der her ses sammen med Alice Weidel, der også forventes at vaere nyt medlem af Forbundsda­gen. Angela Merkel får en saerdeles vanskelig opgave med at skabe en flertalsre­gering. ’Solidarite­t i stedet for Racisme’ var budskabet, da demonstran­ter i aftes viste deres utilfredsh­ed med AfD’s store tilslutnin­g ved valget.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark