Ekstra Bladet

Fremragend­e Provst med hang til utroskab og druk

'Herrens veje' er som bekendt uransageli­ge, men DR’s nye serie virker i den grad vaerd at afsaette søndagene til

- HENRIK QUEITSCH hq@eb.dk

'Herrens veje'. Afsnit 1. Konceptuer­ende instruktør: Kaspar Munk. Hovedforfa­tter Adam Price. DR1, 24. september. Medv.: Lars Mikkelsen, Ann Eleonora Jørgensen, Simon Sears, Morten Hee Andersen. Lars Mikkelsen leverer som altid en fremragend­e praestatio­n som provsten og patriarken Johannes i Adam Prices nye serie 'Herrens veje'. kirkegaeng­ere, så er 75 procent af danskerne altså stadig medlem af folkekirke­n.

Og selv om seriens udgangspun­kt i sagens natur er den protestant­iske kristendom, så kan jeg allerede nu godt røbe, at vi i de kommende afsnit støder på både både islam og buddhisme. Og DR tror i hvert fald så meget på sagerne, at de har bebudet en saeson to inden saeson et overhovede­t har haft premiere.

Nok tales der en del om religion, men egentlig tro – eller manglen på samme – er ikke noget, vi snakker meget om

Familierel­ationer

Omdrejning­spunktet er provsten Johannes Krogh (Lars Mikkelsen) hans kone Elisabeth (Ann Elenora Jørgensen) samt deres to sønner, den frafaldne Christian (Simon Sears) samt sødmaelksd­rengen August (Morten Hee Andersen), der er gået direkte i familietra­ditionens fodspor, og i en alder af blot 28 år allerede selv er en populaer praest.

Og man mere end aner efter indledning­en, at 'Herrens veje' i høj grad også er en serie om familierel­ationer og ikke mindst forholdet mellem faedre og sønner – et emne som vist aldrig går af mode. Heller ikke inden for dramatikke­n.

Første afsnit kredsede om Johannes' forsøg på at blive valgt som biskop i København. Et valg han til sin egen store overraskel­se taber, og så begynder patriarken­s facade for alvor at krakelere, og vi erfarer, at han udover et ustyrligt temperamen­t også har hang til utroskab og druk. Og det er jo knap så helligt. Så han 'tager en af sine ture', som Elisabeth så diplomatis­k udtrykker det.

En tur, som vist kun lige er startet, har man staerkt på fornemmels­en...

Som stort set alle DR's store dramaserie­r er også 'Herrens veje' primaert karakterbå­ret, og det kraever jo så, at man er i stand til at skabe nogle personer, som om man rent faktisk gider følge mange timer fremover. Det tyder alt så heldigvis på, at man har.

Nyere navne

Lars Mikkelsen leverer som altid en fremragend­e praestatio­n, men også nyere navne som Simon Sears og Morten Hee Andersen fik tegnet omridset af nogle mennesker, hvis skaebner man har lyst til at dykke ned i.

Ann Eleonora Jørgensen fik ikke mange scener at gøre godt med her i indledning­en, men mon ikke hun får lov til at fylde lidt mere i billedet fremover? Man har da lov til at håbe.

Appetit på mere

Det er selvfølgel­ig alt, alt for tidligt at faelde nogen endelig dom efter blot et enkelt afsnit, men det gav i den grad appetit på mere, hvilket vel er succeskrit­eriet for et anslag. Og jeg kan da røbe, at spaendings­kurven stiger drastisk på naeste søndag.

Og en rigtig fed detalje, at man i en realistisk funderet serie med udgangspun­kt i tro, også tør arbejde med et diskret men distinkt metafysisk lag. Modigt. For nok tales der en del om religion i dette land, men egentlig tro – eller manglen på samme – er ikke noget, vi snakker meget om. Måske har vi nu fået en anledning?

 ?? FOTO: TINE HARDEN/DR ??
FOTO: TINE HARDEN/DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark