Ekstra Bladet

DET SKJULTE SPIL HA og Bandidos trykkede haender efter et blodigt opgør, BAG men forinden var en freds-aftale saboteret med drab og ROCKERFRED­EN drabsforsø­g

I

- ANTON RASMUSSEN anr@eb.dk

Efter tre års voldsomme kamphandli­nger med 11 dødsofre størknede rockerkrig­ens blodspor for 20 år siden.

Forud var gået et langstrakt og undertiden saboteret forløb med vanskelige fredsforha­ndlinger, hvor forsvarsad­vokaten Thorkild Høyer havde indvilget i at fungere som maegler.

Resultatet blev basuneret ud til hele Danmark med et overrasken­de indslag i TV Avisen 25. september 1997.

For åben skaerm og naermest som statsmaend beseglede det højtståend­e Hells Angels-medlem Bent Svane Nielsen alias Blondie og den davaerende Bandidos-praesident Jim Tinndahn fredsaftal­en mellem de ellers uforsonlig­e parter.

De to bander og offentligh­eden kunne se tilbage på en årelang blodfejde udkaempet med panservaer­ns-granater, tunge og lettere skydevåben og diverse skjulte spraenglad­ninger, som i hele Norden draebte ni rockere og også to helt tilfaeldig­e kvinder, der opholdt sig det forkerte sted på det vaerst taenkelige tidspunkt.

Fem draebt i Danmark

Fem af de omkomne blev draebt i Danmark – herunder Janne Krohn, der var blandt gaesterne til Hells Angels’ Vikingfest i Titangade på Nørrebro i København, da klubhuset 6. oktober 1996 blev beskudt med en panservaer­ns-raket. HA-prøvemedle­mmet Louis Linde Nielsen omkom ved samme lejlighed.

På krigens tabskonto står også de kvaestede efter 74 drabsforsø­g begået i Danmark, Sverige, Norge og Finland og straffe på sammenlagt 240 års faengsel til 138 personer, der alene blev dømt for at have deltaget i krigen på dansk territoriu­m.

Ingen garantier

Vi kan ikke garantere mod flere episoder, men vi kan sørge for at udelukke de personer, der traeder ved siden af samarbejds­aftalen, erklaerede Bandidos-praesident­en, da han og Blondie bekraefted­e aftalen for åbne kameraer. Set med eftertiden­s øjne er det dog uvist, hvor mange af de to klubbers medlemmer der siden blev sortlistet og udelukket, fordi de naegtede at bøje sig for aftalen. Men Tindahnn tog i det mindste ikke munden for fuld, da han bemaerkede, at man ikke kunne garantere mod nye episoder. Manden talte af bitter erfaring. Han kunne se tilbage på et mere end et år langt forhandlin­gsforløb, der flere gange blev lagt i ruiner af nye drab og skudepisod­er.

Draebt på åben gade

Alvorligst­e trussel mod forhandlin­gerne faldt naermest som pr. bestilling, da Bandidos-prøvemedle­mmet Bjørn Gudmandsen og tre kammerater blev beskudt på åben gade i Liseleje af den forholdsvi­s højt rangerende HA’er Vagn ’Krudt’ Smidt.

Gudmandsen blev draebt på stedet, mens de øvrige ofre overlevede. Fredsforha­ndlingerne­s overlevels­eschancer syntes minimale efter skuddene i Liseleje, der faldt 7. juni 1997 – kun to dage før forhandler­e fra Bandidos og Hells Angels over for Thorkild Høyer skulle bekraefte det foreløbige resultat af forhandlin­gerne.

Et resultat, der blandt andet fastslog, at grupperne ikke måtte oprette nye afdelinger i rivalernes interesseo­mråder.

Praesident svaekket

’Tinndahn var med god grund rasende’, skrev Thorkild Høyer senere i sin bog ’Den Store Nordiske Rockerkrig’.

Bandidos-praesident­en frygtede, at hans medlemmer og – ikke mindst – prøvemedle­mmer og såkaldte hang-arounds ville kraeve haevn mod Hells Angels, og at enhver form for fredsaftal­e dermed ville vaere dødsdømt.

’Tinndahns egen position var (samtidig) blevet staerkt svaekket. Han havde talt for fred, og hvad fik Bandidos ud af det? En draebt og tre sårede’, lyder Thorkild Høyers sammenfatn­ing af udviklinge­n i de hektiske uger efter Gudmandsen­s død og begravelse.

Mod alle odds lykkedes det igen at få parterne til forhandlin­gsbordet, hvor man faktisk blev enige om, at Bandidos og Hells Angels på sigt skal sammenlaeg­ges i en nyoprettet klub.

20 år efter fredsslutn­ingen er det endnu ikke sket. Til gengaeld har de åbne opgør mellem parterne vaeret forholdsvi­s begraensed­e siden da.

På krigens tabskonto står også de kvaestede efter 74 drabsforsø­g begået i Danmark, Sverige, Norge og Finland Mod alle odds lykkedes det igen at få parterne til forhandlin­gsbordet Han kunne se tilbage på et mere end et år langt forhandlin­gsforløb, der flere gange blev lagt i ruiner af nye drab og skudepisod­er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark