Ekstra Bladet

RIIS MANGLER

CYKLING DRØMMEN SKAL FINANSIERE­S: Lars Seier Christense­n saetter for første gang beløb

- BRIAN ASKVIG ARKIVFOTO: ERNST VAN NORDE ask@eb.dk ARKIVFOTO: TARIQ MIKKEL KHAN

Mens Bjarne Riis synes dybere og dybere opslugt af forretning­sdelen af Virtu Cycling Group, taler hans kompagnon Lars Seier Christense­n med usvaekket entusiasme om det World Tour-hold, som er det virtuelle omdrejning­spunkt for koncernen – og han forsikrer, at holdet fortsat er slutmålet for makkerparr­et.

Alt afhaenger af det niveau, man laegger

I sin tid som direktør i Saxo Bank var han hovedspons­or for Riis’ hold, og som en af nu tre ejere af Virtu-gruppen eftersøger han en sponsor, der vil finansiere drømmen om et comeback på cykelsport­ens højeste niveau.

60 millioner kroner er det første tal, Lars Seier Christense­n lander på, da Ekstra Bladet beder ham haenge et prisskilt på drømmen. Otte millioner euro. Siden retter han tallet til ’syv-otte millioner’. Altså et sted mellem 52 og 60 millioner kroner.

Bygger op fra bunden

For det beløb kan Riis som den sportsligt ansvarlige sende et hold i konkurrenc­e på World Tour-niveau. For 12 millioner euro – cirka 90 millioner kroner – kan han etablere et World Tour-hold, der kan køre med om sejren i sportens Grand Tours, siger Lars Seier Christense­n.

– Alt afhaenger af det niveau, man laegger. Vil en sponsor ind og køre om podieplace­ringer i Tour de France fra første saeson, kan man købe sig et langt stykke ad vejen ved at sammensaet­te et meget staerkt hold, og så er prisen højere.

– Vil man hellere – og jeg fornemmer, at det er Bjarnes praeferenc­e – bygge et hold op fra bunden og selv udvikle ryttere, der kan køre med om de store sejre om føje år – ja, så er prisen en anden.

– Prisen på et hovedspons­orat starter vel på syv-otte millioner euro, siger Christense­n og understreg­er, at budgettet for et cykelhold er langt højere, idet hovedspons­oren blot er den største af en lang raekke sponsorer.

Lader vente på sig

Bjarne Riis har flere gange slået fast, at Virtu Cycling Group er klar til at lancere et hold så snart, en hovedspons­or melder sig.

’Det er bare at trykke på knappen’, lyder det fra Riis, som altså må formodes allerede at have for eksempel cykelog materielsp­onsorer stående klar.

Men den store sponsor lader altså vente på sig.

Ved lanceringe­n af Virtu Cycling Group i februar 2016 – dengang under navnet Riis-Seier Project – var det ambitionen at have et hold på World Touren allerede i år. Nu er det sandsynlig­t, at det tidligst bliver i 2019.

Lars Seier Christense­n er overrasket over, at det har vist sig at vaere så svaert at finde en sponsor.

– Mig bekendt er der ikke en sportsgren i verden, hvor man får så megen eksponerin­g pr. investeret dollar, som man gør i cykling, siger han.

– Vil man ramme globalt som internatio­nal virksomhed, er der få sportsgren­e, der er lige så globale som cykling, og der er ingen andre sportsgren­e, der kan matche maengden af eksponerin­g.

– Det er en eksponerin­g, der slet ikke kan matches af et klistermae­rke på en Formel 1-bil rent økonomisk, siger Lars Seier Christense­n, der med Saxo Bank har sponsorere­t Formel 1-køreren Romain Grosjean, og i dag med virksomhed­en Seier Capital er hovedspons­or i ishockeykl­ubben Rungsted.

– Efter min bedste overbevisn­ing er der intet, der rammer et internatio­nalt publikum lige så godt som cykling, når det gaelder sportsspon­sorater. Men sponsorern­e står ikke i kø, og det er overrasken­de, når man har sat sig lidt ind i tallene, siger Lars Seier Christense­n.

– Med de budgetter, som store internatio­nale virksomhed­er har til markedsfør­ing, er det i min optik lidt af en ’no brainer’ (en beslutning, der kraever ingen eller beskeden overvejels­e, red.) at tage et World Tour-cykelhold med i mikset.

– Hvilken rolle spiller sportens blakkede ry efter din vurdering for sponsorern­e?

– Rent økonomisk giver det simpelt hen ikke mening at sponsere for eksempel Formel 1 frem for cykling. Hvis man med sin markedsfør­ing vil ud til så mange mennesker som overhovede­t muligt til den lavest mulige pris, sr cykling – så vidt, jeg kan se og har kunnet undersøge – den billigste måde at gøre det på, siger Lars Seier Christense­n. – Der må altså vaere en anden årsag til, at virksomhe- derne fravaelger det, og det må naesten vaere dopinghist­orikken i sporten. Det er aergerligt, for sporten har aendret sig utroligt meget til det bedre gennem de senere år.

– Men nogle gange haenger historikke­n ved, og så må sporten bare gøre en ekstra indsats for at sikre, at den problemsti­lling forsvinder over tid, siger Lars Seier Christense­n.

Både han og den nye medejer i Virtu Cycling Group, Jan Bech Andersen, er yderst velhavende i kraft af deres succesrige erhvervska­rrierer, og de kunne efter alt at dømme i årevis finansiere et World Tour-hold uden at lide nød.

Virtu Cycling Group er imidlertid ikke et filantropi­sk foretagend­e. Der kommer ikke et cykelhold på World Tour-niveau uden en sponsor, forsikrer Lars Seier Christense­n.

– Bjarne og jeg er enige om, at der skal vaere et solidt økonomisk fundament baseret på sponsorer, som har en fordel ud af at investere i holdet.

– Derfor kommer der heller ikke noget World Tourhold, før vi har et solidt sponsorgru­ndlag, siger han.

Der er ingen andre sportsgren­e, der kan matche maengden af eksponerin­g Der kommer ikke noget World Tour-hold, før vi har et solidt sponsorgru­ndlag Sporten har aendret sig utroligt meget til det bedre gennem de senere år

 ??  ?? Satser stort
Bjarne Riis og Lars Seier Christense­n under årets Danmark Rundt, hvor de fulgte deres kontinenta­lcykelhold Team Virtu Cycling.
Satser stort Bjarne Riis og Lars Seier Christense­n under årets Danmark Rundt, hvor de fulgte deres kontinenta­lcykelhold Team Virtu Cycling.
 ??  ?? Lars Seier Christense­n og Bjarne Riis ved praesentat­ionen af deres to cykelhold i marts i år. Herreholde­t kører på kontinenta­lniveau, cykelsport­ens tredje division, mens kvindehold­et kører på højeste niveau, WWT - kvindernes World Tour.
Lars Seier Christense­n og Bjarne Riis ved praesentat­ionen af deres to cykelhold i marts i år. Herreholde­t kører på kontinenta­lniveau, cykelsport­ens tredje division, mens kvindehold­et kører på højeste niveau, WWT - kvindernes World Tour.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark