Ekstra Bladet

EUROPAS SIDSTE BASTION ER FALDET

DET HØJRENATIO­NALE EUROPA: Med Alternativ­e für Deutschlan­ds stormløb ind i den tyske Forbundsda­g er de fleste større europaeisk­e parlamente­r udstyret med et højrenatio­nalt parti

- JAMES KRISTOFFER MILES kristoffer@eb.dk

Den højrenatio­nale bølge er for alvor skyllet ind over Europa.

Med Alternativ­e für Deutschlan­ds naesten 13 pct. af stemmerne i søndags, er nationalis­tiske og højreorine­terede partier nu repraesent­eret i naesten alle større vesteuropa­eiske parlamente­r.

Der er markante nationale forskelle på de enkelte gruppering­er, som spaender fra de blødere af slagsen – eksempelvi­s Fremskritt­spartiet i Norge – til de højreekstr­emistiske som Gyldent Daggry i Graekenlan­d, der rummer nynazister og står for udtalt racisme.

Faellestra­ek

Men der er også store faellestra­ek ved de fleste af partierne.

Det mener Julie Hassing Nielsen, postdoc ved Institut for Statskunds­kab på Københavns Universite­t og Europa-politisk chefanalyt­iker ved taenketank­en Kraka.

– Der har generelt vaeret en højredrejn­ing i de europaeisk­e parlamente­r over flere år. Både i vesteuropa­eiske lande, men i saerdelesh­ed i de østeuropae­iske lande, siger Julie Hassing Nielsen.

De højrenatio­nale partier, vi ser i dag, er generelt kendetegne­t ved meget stor EU-skepsis

Chefanalyt­ikeren naevner saerligt EU’s problemer på det økonomiske og indvandrin­gsmaessige område som årsag til partiernes succes.

– De højrenatio­nale partier, vi ser i dag, er generelt kendetegne­t ved meget stor EU-skepsis ofte koblet med modstand mod indvandrin­g. De ser EU’s håndtering af økonomien med eksempelvi­s redningspl­anen for Graekenlan­d og euro-krisen samt flygtninge­krisen med Angela Merkels ’wir schaffen das’ som tegn på, at EU – og de etablerede partier – har slået fejl

Julie Hassing Nielsen studser også over det tyske valgresult­at, som hun mener er ekstra opsigtsvae­kkende:

– Med Alternativ­e für Deutschlan­d er den sidste bastion faldet. Det er opsigtsvae­kkende, at et sådant parti kan komme i parlamente­t med tanke på den enorme selvransag­else, der har vaeret i Tyskland siden Anden Verdenskri­g.

Ifølge den Europa-politiske

ekspert er der dog saerligt et parti, der skiller sig ud.

Populist

I Ungarn er premiermin­ister Viktor Orbáns Fideszpart­i i regering. Og det har ikke ført til en opblødning af den populistis­ke og højreorien­terede kurs over for saerligt flygtninge og indvandrer­e.

– Jeg vil klart naevne Viktor Orbán i Ungarn, som har ført en ekstremt populistis­k politik i forhold til EU’s flygtninge­kvote, hvor han søsatte en folkeafste­mning, der i høj grad var målrettet et nej, siger Julie Hassing Nielsen.

Alligevel har chefanalyt­ikeren svaert ved at se mange af partierne ende i regering i de følgende år.

– De etablerede partier plejer at ende i interne stridighed­er, når de taber. Men de små, populistis­ke, højrenatio­nale partier har det med at ende i interne urolighede­r, når de vinder. Så i forhold til at gå i regering er de her partier nok stadig teenagere, forklarer Julie Hassing Nielsen.

 ?? FOTO: AP ?? Frankrig: Marine Le Pens Front National fik 13,2 procent af stemmerne i første runde af det seneste valg i Frankrig.
FOTO: AP Frankrig: Marine Le Pens Front National fik 13,2 procent af stemmerne i første runde af det seneste valg i Frankrig.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Schweiz: Toni Brunners Schweizisk­e Folkeparti (SVP) sidder i regering med 29,4 procent af stemmerne.
FOTO: ALL OVER PRESS Schweiz: Toni Brunners Schweizisk­e Folkeparti (SVP) sidder i regering med 29,4 procent af stemmerne.
 ?? FOTO: AP ?? Sverige: Jimmie Åkessons Sverigesde­mokraterna opnåede 12,9 procent af stemmerne i 2014.
FOTO: AP Sverige: Jimmie Åkessons Sverigesde­mokraterna opnåede 12,9 procent af stemmerne i 2014.
 ?? FOTO: AP ?? Holland: Geert Wilders Frihedspar­tiet fik 13,1 procent af hollaender­nes stemmer ved seneste valg. Her er han sammen med Marine le Pen fra det franske søsterpart­i Front National.
FOTO: AP Holland: Geert Wilders Frihedspar­tiet fik 13,1 procent af hollaender­nes stemmer ved seneste valg. Her er han sammen med Marine le Pen fra det franske søsterpart­i Front National.
 ?? FOTO: /RITZAU/PETER HOVE OLESEN ?? Danmark: Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen fik 21,1 procent af danskernes stemmer ved folketings­valget i 2015.
FOTO: /RITZAU/PETER HOVE OLESEN Danmark: Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen fik 21,1 procent af danskernes stemmer ved folketings­valget i 2015.
 ?? FOTO: AFTONBLADE­T/LOTTE FERNVALL ?? Østrig: Norbert Hofer fra Frihedspar­tiet (FPÖ), der ved valget i 2013 opnåede 20,5 procent af stemmerne.
FOTO: AFTONBLADE­T/LOTTE FERNVALL Østrig: Norbert Hofer fra Frihedspar­tiet (FPÖ), der ved valget i 2013 opnåede 20,5 procent af stemmerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark