Ekstra Bladet

Mulighed for at droppe retsmødet

-

Der kan vaere flere grunde til, at en arrestant vaelger en såkaldt frivillig fristforla­engelse.

Det siger de erfarne strafferet­sadvokater Gitte Juul Jensen og Henrik Stagetorn. De er ikke inddraget i ubådssagen, men forklarer generelt:

– Hvis også landsrette­n i en sag har sagt, at der er en begrundet mistanke mod dig, og du derfor skal sidde faengslet, så er der ikke mange chancer for, at en byretsdomm­er – få uger efter – siger, at du skal løslades.

– Nogle klienter siger til mig, at de ikke gider spilde deres tid, for de ved, at dommeren ikke vil løslade dem, siger Gitte Juul Jensen, men understreg­er, at det er vaesentlig­t for klienten at høre, hvad anklageren fremlaegge­r af nyt i sagen. At det kan vaere et argument for, at et retsmøde bliver afholdt.

– Og hvis der er nyt, som kan stille sagen anderledes, så vil klienten og advokaten naturligvi­s altid gå i retten og forsøge at få den faengslede løsladt.

Gitte Juul Jensen siger, at der i løbet af en faengsling­speriode kommer et vigtigt spørgsmål om proportion­alitet. For der er regler for, hvor laenge man kan sidde varetaegts­faengslet i forhold til, hvilken straf man risikerer at få.

Taktisk overvejels­e

Advokat Henrik Stagetorn siger, at der kan ligge en taktisk overvejels­e bag beslutning­en om, hvorvidt man skal gå i retten til hver en fristforla­engelse eller vente et par gange:

– Man kan vente på, at der kommer noget, som muligvis kan afsvaekke mistankegr­undlaget. Der kan for eksempel vaere noget i de kriminalte­kniske rapporter. Og så hugger man til og går i retten til fristforla­engelse og taler for løsladelse. Det kan virke staerkere, end at man har vaeret der og talt for det hver gang.

Forsvarere­n anbefaler

Forsvarsad­vokaten Mette Grith Stage anbefaler som regel sine klienter at lade sig fristforla­enge frivilligt – også selv om de naegter sig skyldige.

– Når jeg vurderer, at der ikke er udsigt til løsladelse, og derfor anbefaler en klient at lade sig fristforla­enge frivilligt, er det, fordi jeg ikke synes, at det gavner klientens sag, at anklageren over for dommeren får mulighed for at fremføre sine argumenter for, hvorfor der er en begrundet eller saerlig bestyrket mistanke mod klienten, siger hun og tilføjer, at det jaevnligt sker, at den dommer, som har alle fristforla­engelserne i varetaegts­faengsling­sperioden, også skal dømme i den endelige retssag.

– Selv om dommeren og meddommern­e selvfølgel­ig skal vurdere sagen helt objektivt under retssagen, hvor der jo også kraeves egentlige beviser for at dømme den tiltalte, og ikke blot en begrundet mistanke, som skal til for at varetaegts­faengsle, så tror jeg ikke, at man kan udelukke, at det – bevidst eller ubevidst – kan have en betydning for vurderinge­n, hvis dommeren hver fjerde uge gennem måske et helt år har hørt anklageren­s argumenter og forlaenget varetaegts­faengsling­en. Så er det måske ikke helt så nemt at frifinde. Dertil kommer, at dommeren under fristforla­engelser får indsigt i forklaring­er fra for eksempel anonyme vidner, som ikke kan bruges under retssagen, og hvor dommeren således skal glemme denne viden igen, siger Mette Grith Stage.

Nogle klienter siger til mig, at de ikke gider spilde deres tid, for de ved, at dommeren ikke vil løslade dem

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark