Ekstra Bladet

Jeg forstår ikke burkaer, men ...

- JEG HAR ALDRIG JEG HAR FÅET SIDSTE GANG, EN FOR NOGLE MENNESKER MEN BETYDER DET DET MÅ OG SKAL VORES FRIHEDSRET­TIGHEDER,

forstået og kommer heller aldrig til at forstå, hvorfor nogle kvinder vaelger at gå med burka eller niqab.

Hvis du ikke kender forskellen, så lad mig forklare det: Burka tildaekker hele kroppen inklusive ansigtet og har et net for ansigtet, så selv øjnene ikke kan ses. Fuldstaend­ig som i Afghanista­n. Men når man baerer niqab, så slipper man trods alt for nettet for øjnene; ellers ligner klaededrag­ten fuldstaend­ig en burka.

fortalt af nogle af de kvinder, der går med burka eller niqab, at de gerne vil tildaekke sig for at ikke tiltraekke opmaerksom­hed.

Men er det ikke praecis det, man gør, når man kommer gående ned ad gaden med det mørke stof flagrende på sin krop som et sort spøgelse?

Nu diskuterer politikern­e igen på baggrund af dommen fra Menneskere­ttighedsdo­mstolen, der blåstemple­de Frankrigs burka-forbud, om burkaen også skal forbydes i Danmark. Men hvor stort er problemet egentlig?

regering nedsatte et burkaudval­g, bad man Københavns Universite­t om at optaelle disse kvinder. Det viste sig, at tre kvinder i Danmark går med burka, og at der er mellem 150 og 200 kvinder, som har niqab på.

Problemet er ikke saerlig stort, men symbolvaer­dien er enorm. Burkaen er en kaempe kontrast til vores kvindesyn, og derfor saetter den så mange følelser i gang hos os alle. Vi har alle en holdning til burka og niqab, til trods for at flertallet aldrig har talt med nogen af disse kvinder eller har set dem i gadebilled­et.

opleves burka og niqab som dybt kvindeunde­rtrykkende. Vi kommer ikke uden om, at nogle af disse kvinder bliver tvunget af deres maend til at daekke sig til for omverdenen. Men det er langtfra alle. For eksempel hører det også til sandheden, at langt de fleste, der går med niqab, er konvertitt­er. Kvinder der er født og opvokset i Danmark, som har danske foraeldre, og som har truffet et bevidst tilvalg.

Det tilvalg har jeg meget svaert ved at forstå.

så, at jeg vil forbyde dem i at gå med fuld tildaeknin­g? Nej!

For mig er det helt afgørende, at også dem, jeg ikke forstår, har frihed til forskellig­hed. Staten skal ikke blande sig i, hvilken påklaednin­g den enkelte kvinde skal gå med. Men! Og der er et stort men: Så må den enkelte kvinde også tage konsekvens­en af friheden.

Når jeg afleverer mit barn i skole, i daginstitu­tion eller i klub, vil jeg gerne se ansigtet på de voksne, der skal vaere sammen med mit barn.

Når jeg henvender mig til politiet eller bliver syg og skal behandles på et hospital, har jeg samme behov.

Burkaen er en kaempe kontrast til vores kvindesyn

vaere fuldt legitimt for en arbejdspla­ds at kraeve af sine medarbejde­re, at man kan se hinandens ansigter uden at blive skudt i skoene, at man diskrimine­rer. Derfor er konsekvens­en for de kvinder, der tildaekker deres ansigt, at de ikke kan besidde job, hvor der er borgerkont­akt. Den pris må kvinderne betale for deres valg. Det kan i mine øjne ikke vaere anderledes.

Jeg tror ikke på, at det vil tjene det danske demokrati, hvis vi med lovgivning­en tvinger kvinderne til en bestemt påklaednin­g. I et demokrati er der plads til uenighed og forskellig­hed. Vi rykker holdninger med samtale og ikke forbud.

herunder religionsf­riheden, gaelder også de mennesker, vi ikke deler Gud eller vaerdier med. Alt andet vil vaere at hoppe med på de populistis­ke dagsordene­r og haelde vand på Hizb ut-Tahrirs mølle.

De elsker fortaellin­gen om, at Vestens demokrati er dobbeltmor­alsk, når de rekruttere­r unge mennesker til deres kamp mod demokratie­t.

Vi skal hverken give efter for friheden til forskellig­hed eller give dem ammunition til at svaekke vores demokrati.

 ?? FOTO: AP ?? En burka tildaekker hele kroppen.
FOTO: AP En burka tildaekker hele kroppen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark