Ekstra Bladet

Tests afslører: Så svaer er din mobil at reparere

UVENLIGT: De dyreste mobiltelef­oner holdes sammen med lim og specielle skruer

-

Den private reparatør Morten Jensen fra Hundested har selv oplevet, hvordan iPhones ’dør’, hvis der pilles ved dele, som Apple aggressivt beskytter med software eller fysiske forhindrin­ger.

Apple prøver helt åbenlyst at skabe sig et monopol på markedet for reparation­er

rigelige maengder af lim, som reelt får enhederne til at ’smelte sammen’.

Bedre hos Apple

Derimod står det noget bedre til hos Apple, der siden 2010 har ligget stabilt på karakterer­ne seks eller syv ud af de ti mulige. De nyeste iPhone 8 og iPhone 8 Plus ligger

dog en karakter lavere end forgaenger­ne iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Sidstnaevn­te fik syv i karakter, mens seneste model får seks.

Gennem alle årene har det amerikansk­e firma primaert fået kritik for at låse iPhones ned med forskellig­e typer af specielle skruer.

Men også den indbyggede laeser til fingeraftr­yk, kaldet Touch ID, har vaeret genstand for kritik.

Selv om Apple altså klarer sig paent hos iFixit, tyder alt på, at firmaet gerne vil overtage reparation­smarkedet. Således er Apple i fuld gang med at installere en saerlig maskine, der på en halv time

kan udskifte ødelagte skaerme i butikker landet over.

Risiko for monopol

Udviklinge­n fik tidligere i år Forbrugerr­ådet Taenk til at advare:

– Apple prøver helt åbenlyst at skabe sig et monopol på markedet for reparation­er. Og monopoler er som bekendt ikke saerlig sunde for forbrugern­e, lød vurderinge­n fra politisk rådgiver Ilyas Dogru i Ekstra Bladet.

– Der er ganske vist ikke noget ulovligt i, at de gør produktern­e umulige for andre end Apple at reparere. Men forbrugerm­aessigt har jeg svaert ved at se fordelene

for danske kunder, som jo i dag har større valgmuligh­eder.

– Spørgsmåle­t er også, hvad der sker med priserne? Det amerikansk­e techsite har siden 2003 lavet manualer til at reparere elektronik. Som en del af det arbejde, skiller ekspertern­es hos iFixit.com rutinemaes­sigt nye produkter, når de kommer på markedet og laegger omfattende guides med video og foto på nettet.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ??
FOTO: JAKOB JØRGENSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark