Ekstra Bladet

Saenk topskatten så kvinder kan købe hushjaelp

Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirekt­ør i taenketank­en Cepos, har et bud på, hvordan kvinder bedre kan få tid til at passe karrieren

- LAURA A HELLENSBER­G FOTO: STINE TIDSVILDE lah@eb.dk

Kvinder skal have bedre mulighed for at betale sig fra husarbejde­t. Det kan vaere svaert at praestere lige godt på jobbet som i hjemmet og specielt hvis man er kvinde.

Mange kvinder vaelger derfor deres karriere frem for at stifte familie. Det viser en ny analyse fra taenketank­en Cepos. Tallene viser, at kun 66 procent af kvinderne i den top 1 pct. af befolkning­en, der tjener mest, er i et fast forhold. Det tal er 86 procent for maendene.

Cheføkonom og vicedirekt­ør hos Cepos, Mads Lundby Hansen, mener, at topskatten skal vaere lavere, så kvinder får råd til at købe hjaelp til det huslige i hjemmet og dermed kan fokusere lige så meget på karrieren som deres maskuline modstykker.

– Vi skal saenke skatten blandt andet for at fremme kvinders karriereud­vikling. Det kan bremse deres karriere, hvis der ikke er råd til at købe hjaelp til hjemmet, siger Mads Lundby Hansen til Ekstra Bladet.

Han mener, at mange kvinder kan finde på at vaelge en – Hvis nogen skal have ansvaret i hjemmet, havner det tit hos kvinden, siger Mads Lundby Hansen. højere stilling fra, hvis det betyder, at de mange timer, kvinderne vil komme til at arbejde, gør, at de ikke kan vaere i hjemmet.

– Hvis nogen skal have ansvaret i hjemmet, havner det tit hos kvinden, siger han.

Lønnen skal matche

Derfor mener han også, at en del af løsningen er en lavere topskat, så kvinderne kan betale sig fra de huslige pligter.

– Lønnen matcher ikke lige nu, så man har råd til at få ordnet ting i hjemmet, siger han.

Mads Lundby Hansen mener derfor, at hvis topskatten bliver lavere, kan kvinderne få råd til at finansiere udgifter til både rengøring og børnepasni­ng.

– Er kvinder bedre stillet som chefer, hvis de har hushjaelp?

– Det kan i hvert fald vaere med til at lette tilvaerels­en.

– Men kan manden i forholdet ikke bare hjaelpe med at lette byrden med husarbejde­t?

– Jeg tror desvaerre, at der en tendens til, at hvis man er i et forhold, er det kvinden, der holder lidt igen med karrieren og sørger for tingene derhjemme, siger han.

Topskatten som haemsko

Mads Lundby Hansen forklarer, at når kvinder bliver tilbudt et lederjob, kan der opstå et dilemma. Kan man godt vaere vaek fra hjemmet?

Derfor mener han, at topskatten er en forhindrin­g for kvindernes karrierepr­ocess

– Op mod topjobbet kan topskatten godt vaere en haemsko, fordi kvinderne måske vaelger lederjobbe­t fra, siger han. Steen Dørge, 59 år, økonom: – Jeg synes det er en skidt ide. Topskatten er med til at udjaevne uligheden i vores samfund. Det gaelder ikke kun kvinder, men hele vores samfund. Jeg tror ikke flere kvinder ville komme i lederjobs af den grund. Benjamin Møller, 23 år, hovedbesty­relsesform­and Liberal Alliance Ungdom: – Det er en supergod ide, det skaber en masse dynamiske effekter. Men det giver ikke nødvendigv­is kvinder lyst til flere topjobs end maend. Kvinder vaelger bare anderledes end maend gør, så laenge der bare er lige muligheder. Minna Rudbeck, 22, tjener: – Det lyder umiddelbar­t godt. Der ville vaere tid til mere, hvis man havde råd til at få hjaelp. Jeg tror umiddelbar­t det ville vaere en god ide at saenke topskatten.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark