Ekstra Bladet

HVERDAGSDR­UK KOSTER ÅRLIGT 3,5 MIA. KR. DE HAR DRUKKET DET S

I MYNDIGHED SLÅR ALARM: Der går alt for lang tid, før alkoholafh­aengige kommer i behandling, og det er en stor økonomisk byrde for kommunerne, mener Sundhedsst­yrelsen

- NICK STURM nick@eb.dk

Bristede familier, selvbedrag og kroppens fordaerv er nogle af de konsekvens­er, der rammer de 147.000 danskere, som er afhaengige af alkohol.

Imidlertid anslår Sundhedsst­yrelsen, at kun 14.000 af dem er i behandling. Det lave antal skyldes, at alkoholmis­brug fortsat er et dybt tabuiseret emne, som man allerhelst undgår at tage op med kolleger, venner eller familien.

– Det opleves ofte som skamfuldt at tale om alkoholpro­blemer, og derfor går der alt for lang tid, før vi hjaelper hinanden med at se i øjnene, at der er et problem, som du og familien har brug for hjaelp med at håndtere, forklarer Niels Sandø, der er chefikonsu­lent i Sundhedsst­yrelsen.

– Vi ser ofte, at der går 1012 år, før personer med et stort forbrug kommer i behandling, uddyber han.

Koster milliarder

Ud over de skraekkeli­ge skaebner, der ofte følger med alkoholmis­brug, er overforbru­get af alkohol problemati­sk set i et samfundsøk­onomisk perspektiv. En netop offentligg­jort undersøgel­se fra Sundhedsst­yrelsen viser, at alkoholmis­brug i 2014 sammenlagt kostede landets kommuner 3,5 milliarder kroner.

Ifølge undersøgel­sen går pengene blandt andet til medfinansi­ering af sundhedsva­esenet, overførsel­sindkomste­r samt personlig og praktisk hjaelp i hjemmet.

Sundhedsst­yrelsen påpeger i den forbindels­e, at landets kommuner kan spare mange penge ved at saette tidligt ind over for folk med et overforbru­g af alkohol.

– Og her er det vigtigt, at de kommunale tilbud indeholder en mulighed for, at hele familien kan blive inkluderet, da det giver de bedste resultater, siger Niels Sandø.

Det er pinligt

Søren Skensved, direktør i Dansk Misbrugsce­nter, der er landets største private behandling­stilbud til personer med et alkoholmis­brug, mener også, at skammen, der er forbundet med et alkoholmis­brug, afholder personer fra at gå i behandling

– Hvis man ikke kan styre sig selv, er det pinligt, og derfor kan det vaere svaert at indrømme eller se misbruget i øjnene, siger han.

Udfordring­en handler mest om at indse, at man har et problem. Derefter bliver det markant lettere at tale om, mener direktøren i Dansk Misbrugsce­nter.

– Paradoksal­t nok er folk glade for at tale om det, når nu de først er kommet i gang med behandling­er, hvor det giver respekt at fortaelle, at man har et alkoholpro­blem, siger Søren Skensved.

Kommunerne kan spare mange penge ved at saette tidligt ind over for et overforbru­g af alkohol

– Jeg har aldrig drukket lidt. Jeg har altid gået efter virkningen, siger den 57-årige skuespille­r Allan Olsen, der ikke har indtaget alkohol de seneste 23 år af sit liv.

Den er egentlig enkelt, mener han – man skal blot holde sig fra det.

– Hvis man ikke kan tåle det, og livet bliver noget lort, skal man holde op med at drikke. En dag ad gangen. Vi kan aldrig blive helbredt. Man kan ikke laere at drikke. Man skal helt holde op, siger Allan Olsen.

Som de fleste andre husker Allan Olsen også sin sidste tår alkohol. På vej i bilen mod et behandling­ssted tog han den sidste slurk, der skulle vise sig at vaere en snebajer.

– Jeg fik en afgiftning over en weekend og skulle i behandling efterfølge­nde. Men på vej derhen røg jeg på vaertshus og blev pissesyg, fordi jeg var på antabus.

– Så tog jeg ind på Frederiksb­erg Centret, der satte mig i døgnbehand­ling, for jeg kunne ikke vaere i en dagbehandl­ing. Siden da har jeg ikke drukket, fortaeller skuespille­ren.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Skuespille­r Allan Olsen har vaeret tørlagt i 23 år. Hans sidste dråbe alkohol var en snebajer.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Skuespille­r Allan Olsen har vaeret tørlagt i 23 år. Hans sidste dråbe alkohol var en snebajer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark