Ekstra Bladet

Vaerneret og vaerneplig­t

- TIL OKTOBER NÅR JEG TALER MED CYBER-ANGREB ER EN VIGTIG DEL DANSK FOLKEPARTI TALER DE FIRE MÅNEDERS VAERNEPLIG­T,

En soldat er profession­el, den dag hans traening, erfaring og uddannelse matcher de opgaver, han skal løse i krig, understreg­er Thomas Rathsack.

offentligg­ør regeringen udspillet til et nyt forsvarsfo­rlig, der skal gaelde fra 2018, hvor det gamle forlig udløber. Det bliver et vigtigt forlig, for vores forsvar er sparet i bund til et niveau, hvor Danmark reelt er ude af stand til at forsvare sig selv.

Vi lever ikke op til vores forpligtel­ser i Nato, som jeg tidligere har skrevet om her i spalterne, og besparelse­rne har ramt alle dele af Forsvaret fra kvaliteten af officersud­dannelsern­e til manglende missilkapa­citet på vores fregatter.

Dertil kommer håbløst ufrugtbare magtkampe om de resterende, utilstraek­kelige midler mellem de tre vaerns ledelser, som alle ønsker sig bedre materiel og større slagkraft.

gamle kollegaer, som stadig er tjenestegø­rende, er depression­en og mismodet til at tage og føle på. Arbejdskli­maet er elendigt, og moralen under pres.

Derfor er det kaerkommen­t at høre regeringen love et ’substantie­lt løft’ til forsvaret i forbindels­e med forliget, selv om det stadig er uklart, hvori løftet består. Ifølge flere politikere­s er truslerne fra isaer Ruslands cyber-krigsførel­se højt på prioriteri­ngslisten.

af moderne krigsførel­se og skal tages alvorligt, men det er alt andet lige svaert at forestille sig Danmarks graenser forsvaret af en flok hackere og software-ingeniører i haettetrøj­er og hyttesko.

Jeg hører ikke til dem, der tror, at krig er gået af mode, bare fordi vi har vaeret dygtige nok til at opretholde 60 års fred i vores del af verden.

Vi har stadig brug for rigtige soldater med en ordentlig uddannelse og moderne udstyr.

I den forbindels­e har flere partier vaeret i medierne med krav om en vaesentlig forøgelse af antallet af vaerneplig­tige.

om en opnormerin­g til 10.000 vaerneplig­tige fra de nuvaerende 4200, mens de konservati­ve mener, at 8000 er nok. Min personlige holdning er, at vaerneplig­ten bør afskaffes helt. Antallet af soldater afgør ikke, hvor effektivt Forsvaret er. Det har utallige bondehaere måttet sande igennem historien, når de blev mejet ned af profession­elle lejesoldat­er med ordentlig føring og moderne våben.

Det er kvaliteten af uddannelse­n hos officerer og menige samt maengden af traening, der er kernen i en haers evne til at føre krig.

En soldat er ikke profession­el, blot fordi han har en funktionae­rkontrakt og får løn. En soldat er profession­el, den dag hans traening, erfaring og uddannelse matcher de opgaver, han skal løse i krig, og Danmark har brug for profession­elle soldater.

Jeg hører ikke til dem, der tror, at krig er gået af mode, bare fordi vi har vaeret dygtige nok til at opretholde 60 års fred i vores del af verden

vi har i Danmark på nuvaerende tidspunkt, er i den forbindels­e naermest en joke. Det er en kort smagsprøve på livet som soldat og har i mine øjne først og fremmest symbolvaer­di i forhold til den brede befolkning: Ordet vaerneplig­t minder borgerne om, at alle våbenføre maend ifølge grundloven er forpligted­e til at bidrage til Faedreland­ets forsvar.

Hvis vi skal indføre en ordentlig uddannelse på måske 12 måneder for 10.000 vaerneplig­tige maend og kvinder, bliver det meget dyrt. De penge tror jeg kan bruges mere fornuftig i et veludruste­t, fuldtidspr­ofessionel­t forsvar – støttet af de mange frivillige, der gerne vil vaerne om Danmark. Over 90 pct. af de eksisteren­de vaerneplig­tige melder sig frivilligt, og den vaerneret skal naturligvi­s bestå. Mange af vores allierede har afskaffet vaerneplig­ten for laengst – det er på tide, vi følger efter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark