Ekstra Bladet

Emmas fotos bliver misbrugt i hele verden

- PRIVATFOTO PRIVATFOTO nbm@eb.dk Et meme Temaet kan Begrebet Kilde: Kommunikat­ionsforum

Der er voldsomme seksuelle undertoner i de mange memes med billeder af Emma Kathrine, og det har gjort ondt, siger hun og i dag undgår at skrive, hvad der bliver skrevet om hende på nettet. gang eller to. I stedet var de spredt i store dele af verden og delt millioner af gange.

Graenseove­rskridende

At billederne havde spredt sig så meget, overrasked­e Emma Kathrine.

– Det viste sig jo, at memes var enormt populaert og var blevet spredt overalt. Det var utrolig ubehagelig­t. Det fik mig til at føle mig som et objekt. Mange af billederne var jo blevet lavet til memes, hvor der er meget seksuelle undertoner. Jeg kunne samtidig også se på internette­t, at der blev skrevet ting om mine billeder, som ikke var så rare.

– Flere skrev, hvad de gerne ville gøre ved mig, og nogle var grove og gik over stregen. Det var virkelig graenseove­rskridende Emma Kathrine har måttet opgive at få fjernet de mange billeder. og ikke saerligt rart, for det ramte jo min person, siger hun.

Kan intet stille op

En simpel Google-søgning på navnet ’Good Girl Gina’ viser tydeligt, hvor populaere billederne af Emma Kathrine er. Søgning på navnet giver over tre millioner hits, og billederne af dukker op på alt fra Instagram til private blogs, hvor de deles flittigt den dag i dag.

I samarbejde med modelburea­uets

advokater forsøgte Emma Kathrine at få sat en stopper for delingen af billederne. Det var dog naermest en umulig opgave, fordi billederne allerede var delt vidt og bredt.

– Vi prøvede jo at få det fjernet via bureauets advokater, men der var ikke noget at gøre. Billederne var jo blevet delt så meget, at det var umuligt at få sat en stopper for det. Så det opgav vi hurtigt igen, fortaeller hun.

er et tema, der spredes viralt gennem internette­t.

have mange variatione­r. Det kan både vaere lyd, billeder, filmklip, spil eller skreven tekst eller en kombinatio­n af flere.

’meme’ stammer fra Richard Dawkins, der i bogen ’The Selfish Gene’ fra 1976 beskriver et meme som gentagelig­e mindstedel­e af vaerdier lige fra fortaellin­ger og sange til sport og mode. Selv om billederne formentlig aldrig bliver fjernet og bliver ved med at dukke op, når Emma Kathrine er aktiv på de sociale medier, har hun efterhånde­n laert at leve med at se dem på diversee hjemmeside­r.

– Det gjorde mig ret ked af det, at jeg ikke kunne gøre noget for at stoppe det. Jeg ville jo bare gerne have dem vaek. Men som årene er gået, har jeg laert at leve med det, siger hun.

I 2013 blev hun inviteret til et stort arrangemen­t i Denver, Colorado, sammen med en raekke andre unge, der også er blevet brugt som memes på nettet mod deres vilje. Her skulle de lave en film om emnet.

Ikke vaerd at bruge tid på

Hun undgår i dag helt at kigge på, hvad der bliver skrevet om hende på nettet.

– Jeg kan jo ikke gå og taenke over hvert meme, for så skulle jeg jo gøre det hele tiden, og det er ikke vaerd at bruge tid på.

Jeg minder hele tiden mig selv om, at det er ligegyldig­t, hvad andre synes eller skriver om mig, siger Emma Kathrine.

Det fik mig til at føle mig som et objekt

 ??  ?? Magtesløs
Magtesløs
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark