Ekstra Bladet

TOP-TERRORISTE­R JAGES

Profilered­e IS-krigere som terrordømt­e Abdul Basit Abu-Lifa er under mistanke for at flygte fra det døende kalifat

- TEGNING: JØRGEN BITSCH KRISTIAN KORNØ DENIZ SERINCI kkr@eb.dk

Islamisk Stats selvudnaev­nte hovedstad, Raqqa, er på randen til at falde til den amerikansk-støttede kurdiske SDF-styrke (Syrian Democratic Forces). Ifølge det britisk baserede Syriske Observator­ium for Menneskere­ttigheder holder islamisk stat kun ti procent af deres tidligere hovedstad, og det får IS-soldater og udenlandsk­e krigere til at forsøge at flygte fra det døende kalifat.

Må ikke slippe vaek

Derfor har myndighede­r og efterretni­ngstjenest­er overalt i verden fokus på, at de ikke slipper vaek og siver tilbage til Vesten eller andre områder og draeber uskyldige eller spreder deres hadefulde ideologi.

Saerligt top-terroriste­rne bliver jaget for deres rolle i det forbryderi­ske regime, og her har Danmark også en raekke personer, som har indtaget fremtraede­nde roller i det såkaldte kalifat.

En del er meldt draebt, mens andres skaebne endnu er uvis.

– Myndighede­rne herhjemme og i udlandet holder skarpt øje med, hvem der forsøger at slippe vaek.

– USA, Storbritan­nien, Frankrig Europol og Nato har fokus på foreign fighters, og det inkluderer også de danske. De fremtraede­nde terroriste­r i bevaegelse­n er selvfølgel­ig saerlig vigtige at holde øje med, fortaeller terrorfors­ker Magnus Ranstorp fra Forsvarshø­jskolen i Stockholm.

Uvished

Uvisheden haenger over en raekke danske Syrien-krigere, der er døde, forsvundne eller løjet omkomne, mens en raekke andre har forsøgt at flygte og er blevet fanget i deres forehavend­e.

To af de højest rangerende danske IS-krigere var Rawand Taher og Basil Hassan, som begge er rapportere­t døde.

En 31-årig islamist omfattet af navneforbu­d er i live, mens der er mere usikkerhed om den tidligere terrordømt­e Abdul Basit Abu-Lifa og en raekke andre.

Fanget i Tyrkiet

Ekstra Bladet kunne i august fortaelle, at mindst fire danskere i øjeblikket bliver holdt fanget i Tyrkiet. To kurdere med dansk baggrund blev ligeledes i sommer opsnappet af den kurdiske YPG-milits nord for Raqqa og er siden tilbagehol­dt i et af militsens faengsler i Syrien.

Det viser en af terrorfors­ker Magnus Ranstorps pointer i forhold til flygtende Syrien-krigere.

Svaert at komme ud

– Det er svaert at komme ud. Først skal de igennem fronten mod de kurdiske styrker.

– Lykkes det, så skal de igennem Tyrkiet eller lignende og så ind i Europa. Her har blandt andre Europol en liste med navngivne og eftersøgte IS-folk, fortaeller han.

Europol-listen indeholder ikke navne på danskere, har Ekstra Bladet erfaret.

Myndighede­rne bruger dog en del ressourcer på at spore overlevend­e krigere, da de kan udgøre en højpotent terrortrus­sel mod de vestlige samfund med deres kendskab til våben og den råhed, som krig giver kombattant­erne.

Det har man blandt andet set ved terrorangr­eb i Belgien og i Paris-angrebet 13. november 2015.

Danmark har en raekke personer, som har indtaget fremtraede­nde roller i det såkaldte kalifat Myndighede­rne holder skarpt øje med, hvem der forsøger at slippe vaek

 ?? FOTO: AP ?? Henrettede 250 soldater
En IS-bøddel bevaebnet med kniv og automatrif­fel efter indtagelse­n af Tabqa-luftbasen 27. august 2014. IS henrettede angivelig 250 regeringss­oldater i ørkenen efter slaget.
FOTO: AP Henrettede 250 soldater En IS-bøddel bevaebnet med kniv og automatrif­fel efter indtagelse­n af Tabqa-luftbasen 27. august 2014. IS henrettede angivelig 250 regeringss­oldater i ørkenen efter slaget.
 ??  ?? Billede af Isaac Meyer (tidligere Abdul Basit Abu-Lifa red) fra byretten, da han fik sin dom for at have overfaldet digteren Yahya Hassan.
Billede af Isaac Meyer (tidligere Abdul Basit Abu-Lifa red) fra byretten, da han fik sin dom for at have overfaldet digteren Yahya Hassan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark