Ekstra Bladet

700 SIDER MED SEXFOTOS SKAL FAELDE PRAEST

En ti dage lang retssag indledes mod tidligere praest for overgreb på 12 børn – han har erkendt enkelte forhold, men naegter sig skyldig i en del af anklagerne

- JAN SØGAARD js@eb.dk

700 sider med billeder af seksuelle overgreb på børn og unge indgår i beviserne mod praesten fra Tømmerup Kirke, 47-årige Dan Peschack, når han i dag stilles for et naevninget­ing ved Retten i Holbaek.

En stor del af billederne er optaget af praesten selv, mens han – ifølge tiltalen – misbrugte sin praesteger­ning til at begå sexforbryd­elser mod 12 børn i alderen 12 til 17 år. Ofrene var 11 drenge og en 13-årig pige.

Jeg viser de billeder, som er nødvendige for at bevise tiltalen

Dan Peschack har siddet varetaegts­faengslet siden 23. juni 2016, og det seneste år har han hver måned frivilligt ladet sin faengsling forlaenge.

Han sidder under kriminalfo­rsorgens beskyttels­e i et arresthus i provinsen, fordi tiltalen mod ham er af en sådan karakter, at han naeppe ville kunne vaere i fred for sine medfanger i et større faengsel. Arresthuse­t rummer en specialafd­eling for faengslede, der er sigtet eller tiltalt for overgreb på børn.

Dan Peschack var praest ved Tømmerup Kirke i 12 år, og alle overgreb skete ifølge tiltalen i praestebol­igen på Tømmerupve­j, hvor der kom mange børn og unge hos den populaere praest.

Han var kendt for at engagere egnens teenagere, blandt andet i ungdomsgru­ppen ’De Unge Disciple’. Men anklagemyn­digheden mener, at han groft misbrugte relationen til børnene og brugte sin psykiske overlegenh­ed og sin praestesti­lling til at udnytte børnene seksuelt.

Overgreben­e omfatter både samlejer, andre seksuelle forhold, blufaerdig­hedskraenk­elser og besiddelse af børneporno.

Vises ikke på storskaerm­e

Ofte blev børnene filmet, mens praesten forgreb sig på dem, og politiet fandt fotos og film på hans computere, diske og telefoner. Et par af ofrene lå og sov, da praesten forgreb sig på dem, siger tiltalen.

Specialank­lager Anja Lund Liin ved endnu ikke, om det bliver nødvendigt at vise hele billedmate­rialet i retten. Det kommer an på, hvad praesten forklarer, når retssagen starter.

– Men jeg viser de billeder, som er nødvendige for at bevise tiltalen, siger anklageren.

Retssagen bliver afviklet digitalt, men for at skåne ofrene bliver billederne ikke vist på storskaerm­e i retten. Der er lavet såkaldte ’foto- mapper’, som kun naevninger­ne og dommerne får at se – ikke tilhørerne eller pressen.

Børn skal vidne i retten

Der skal afhøres 11 vidner under retssagen. Ni af vidnerne er ofre, og kun i et tilfaelde bliver der tale om en videoafhør­ing af en 14-årig dreng.

Han var kendt for at engagere egnens teenagere

De otte andre ofre skal fysisk afhøres i retten, og flere af dem er nu i voksenalde­ren, fordi de første overgreb ifølge tiltalen begyndte for cirka ti år siden. Bistandsad­vokaterne for ofrene har allerede bedt om, at vidneforkl­aringerne sker for lukkede døre.

Tre af de 12 ofre er aldrig blevet identifice­rede, men beviserne består af de video-optagelser, som Dan Peschack gemte, da han fik lokket de tre drenge til at posere nøgne og masturbere foran webkamerae­t, mens han chattede med dem på Skype.

Ifølge tiltalen lokkede praesten de tre ukendte drenge til sexscenern­e ved, at Dan Peschack på Skype udgav sig for at vaere en ung pige.

Der er afsat ti retsdage til sagen, hvor dommen ventes 16. november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark