Ekstra Bladet

Forsvarer: Fokus på fair rettergang

-

Den massive presseomta­le af sexsagen mod praesten Dan Peschack bekymrer hans forsvarer, advokat Ulrik Sjølin Pedersen.

– Naevninger­ne er udtaget lokalt, og der er en risiko for, at de er blevet påvirket på forhånd med den kraftige eksponerin­g, som han har vaeret udsat for i medierne, siger Ulrik Sjølin.

Derfor vil han påse, at sagen får en meget grundig og fair behandling i retten.

Når retssagen starter vil praesten erkende nogle forhold og benaegte andre, hvor han påstår frifindels­e.

– Hvad han praecis tilstår, bliver mellem ham og mig, indtil retssagen starter, siger Ulrik Sjølin.

Anklageskr­iftet omfatter 30 forskellig­e forbrydels­er af seksuel karakter, hvor den højeste strafferam­me er 12 års faengsel.

Stiller retten frit

Alligevel nedlaegger anklagemyn­digheden påstand om, at retten skal bruge en paragraf i straffelov­en, paragraf 88, der kan forøge strafferam­men med op til det halve.

Dermed risikerer Dan Peschack i teorien op til 18 års faengsel.

– Det er et spørgsmål om at stille retten frit ved en strafudmål­ing, fordi der efter vores opfattelse er tale om en ganske, ganske alvorlig sag, siger specialank­lager Anja Lund Liin.

Forsvarer Ulrik Sjølin er forundret over, at anklageren vil anvende paragraf 88, som oftest kun bruges i røveri- eller narkotika-sager.

Tiltalt for ’rub og stub’

– Det virker lidt, som om anklageskr­iftet er skrevet i vrede over sagens karakter, og at anklageren ønsker at sende et signal til retten om, at der skal falde en meget høj straf, siger Ulrik Sjølin.

Han mener, at praesten er blevet tiltalt for ’rub og stub’, og at beviserne ikke holder hele vejen, således at praesten skal frifindes for en del af tiltalen.

Under retssagen vil anklageren gøre meget ud af at belyse relationer­ne mellem praesten og de unge foruretted­e:

– Det bliver et helt saerligt bevistema, og både den tiltalte og de unge mennesker vil blive afhørt indgående om, hvordan deres relationer var, siger Anja Lund Liin.

Tidligere har det vaeret fremme, at flere af de foruretted­e frivilligt indgik i et forhold til praesten, og at et af ofrene naermest var forelsket i ham.

– Men juraen er helt klar. Det er altid den voksne persons ansvar at sige fra. Sådan er loven, siger forsvarer Ulrik Sjølin.

Dan Peschack kraeves frakendt retten til at virke som praest. Anklageren påstår også, at han skal have et forbud mod, at børn og unge under 18 år opholder sig hos ham eller besøger ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark