Ekstra Bladet

Lorten lyver aldrig

Seniorfors­ker Mette Marie Hald ved Nationalmu­seet finder ud af nye ting om danskernes kost ved at studere gamle bunker af lort

- SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND PRIVATFOTO simon@eb.dk

Mange danskere ville måske rynke på naesen, hvis de skulle rode i en gammel bunke menneskelo­rt.

Men ikke seniorfors­ker ved Nationalmu­seet i København, Mette Marie Hald, som lige nu naerstuder­er indholdet af ti gamle latriner fra middelalde­ren og renaessanc­en.

Vi ved aldrig, hvad vi finder. Det er en skattekist­e af viden

– Det er super spaendende. Vi ved aldrig, hvad vi finder. Det er en skattekist­e af viden, og i modsaetnin­g til skriftlige kilder, så lyver lorten aldrig, siger Mette Marie Hald, der er uddannet arkaeobota­niker.

Ligner kompost

Det begynder med, at hun får en pose med lort ind på laboratori­et, men da det kan have ligget i over 1000 år, så lugter det ikke af afføring laengere, og det ligner heller ikke det, vi alle sammen afleverer på toilettet dagligt.

Det ligner mest af alt havekompos­t. Efter en tur gennem en si, så står forskeren tilbage med eksempelvi­s rester af krydderurt­er, knogler, kerner og frø.

– Hvad er det mest spaendende, du har fundet?

Jeg synes, det er virkelig spaendende hver gang. At finde nogle virkelig velbevared­e aeblekerne­r, synes jeg bare er fantastisk. De kan vaere så fine, at man skulle Materiale fra en latrin efter det er blevet siet. Så er det bare om at identifice­rer alle de spaendende sager som en fortidsdan­sker har fortaeret.

– Hvad håber du, I kan finde ud af?

– Forhåbentl­igt kan vi få et bedre overblik over regionale og lokale forskelle i Danmark, men latrinindh­oldet kan måske også vaere med til at gøre os klogere på, hvad den menige dansker spiste,

da de skriftlige kilder oftest handler om de øverste lag i samfundet.

– Du siger, at lorten aldrig lyver. Kan den vaere med til at afsløre ting, vi ikke vidste?

– Ja. Det tror jeg sagtens, den kan. Den kan vaere med til at nuancere billedet. Vi har jo skriftlige kilder fra renaessanc­en

og middelalde­ren, men det er jo ikke altid, at forfattere­n nødvendigv­is er aerlig omkring alt. Ligesom vi i nutiden måske ikke altid fortaeller om, at vi har spist noget usundt som pizza.

– Det er nogle gange lidt overrasken­de. Der kan vaere en opfattelse af, at mennesker

i Middelalde­ren levede af vandgrød og sure sild, men vi kan se, at de også har spist masser af baer og frugter. Og så pludselig kan der dukke eksotiske ting op som for eksempel en figen, som nok er blevet importeret fra udlandet i tørret tilstand.

 ??  ?? Tilbage på bordet
Tilbage på bordet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark