Ekstra Bladet

Ned med lønnen

Voldsomme scener, da spansk politi forsøgte at stoppe catalansk folkeafste­mning

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Det skal vaere slut med, at borgmestre og regionsfor­maend haever en høj grundløn og samtidig tjener hundredtus­indvis af kroner for at sidde i bestyrelse­r og udvalg, der følger af deres hverv, mener Enhedslist­en.

Partiet kommer derfor med et beslutning­sforslag, så borgmestre og regionsfor­maend får modregnet eventuelle ekstra indtaegter i deres borgmester­løn. Uafhaengig­hedsafstem­ningen i den nordøstspa­nske region Catalonien udviklede sig i går ganske dramatisk.

Flere hundrede vaelgere måtte bringes til hospitaler efter sammenstød med politi udsendt af centraladm­inistratio­nen i Madrid. 11 politifolk blev ligeledes meldt såret.

– Folk er i chok, ulykkelige og graeder. De føler, de får frataget en demokratis­k ret til at ytre sig, forklarer Pelle Dragsted (EL), der er i Catalonien for at følge valghandli­ngen.

Knippelsup­pe til aeldre

Under urolighede­rne blev der skudt med gummikugle­r mod tilsynelad­ende sagesløse vaelgere, men isaer en video fra valgstedet Ramon Llull-skolen i Barcelona har vakt forargelse.

Her gik politifolk løs på vaelgere, som forsøgte at beskytte valghandli­ngen ved at naegte at flytte sig fra en trappe. Som modsvar hoppede politiet på unge og gamle. Og sparkede folk, der sad på gulvet.

Andre billeder viste forslåede aeldre mennesker, og hvordan lokale brandfolk følte sig nødsaget til at laegge sig imellem politi og vaelgere.

Rystet dansker

I Taragona syd for Barcelona fulgte danske Nils Gisli begivenhed­erne.

– At se det her går så langt over mine graenser. Jeg har vaeret udsendt med en nødhjaelps­organisati­on både i den somaliske region, i Nordvestpa­kistan og i Syrien. Det her ryster mig faktisk mere end alt andet, jeg har oplevet, fordi det er Europa, siger han.

Barcelonas borgmester opfordrer i kølvandet på uroen Spaniens premiermin­ister til at gå af.

– Hvis dette er et demokrati, så bør politiets aktion De voldsomme gadekampe tegner et billede af et splittet Spanien. Her sammenstød ved et valgsted i Barcelona. stoppes øjeblikkel­igt, siger Ada Colau.

Tusindvis af spanske politifolk har vaeret indlogeret på krydstogts­kibe med besked på at forhindre afstemning­en i at finde sted ved at beslaglaeg­ge alt valgmateri­ale.

Spanske regeringsm­edlemmer forsvarer den voldsomme fremfaerd.

Politiet har grebet ind på en afdaempet måde med ’fasthed og proportion’, lyder det.

 ?? FOTO: AP ?? Urolighede­r
FOTO: AP Urolighede­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark