Ekstra Bladet

SNU OG ERFAREN OVERLEVER

-

Selv om meningsmål­ingerne lyser rødt, er Lars Løkke langt fra en slagen mand.

Faktisk er han selv overmåde tilfreds med, målingerne ikke er ringere. Regeringen er ikke laengere bagud, end at Løkke kan hale det hjem under en valgkamp, lyder vurderinge­n.

Åbningstal­en i går viste, at statsminis­teren har lagt stilen om. Løkke er blevet mere venlig og smilende. Ikke så bister og vrissen. Mere lyttende, mindre postuleren­de. Selv da journalist­erne spurgte ham om, hvorfor hans tale ikke var mere ambitiøs, svarede han naesten venligt og imødekomme­nde.

Hans mange rejser til Trump, Macron, Nato og FN giver ham også point på den store scene. Om der så er stemmer i det herhjemme, er mere tvivlsomt.

Mere positiv

Men Løkke er under genopbygni­ng. I stedet for at banke løs med sortsyn, trusler og ultimative planer er han blevet mere positiv, forsigtig og søgende. Hele den sidste del af trontalen var et langt fedteri for Dansk Folkeparti, og på lange straekning­er i indledning­en kunne selv de radikale vaere med.

Løkke er en snu og erfaren overlever. Det viste hans manøvre med at hale LA og K ind i regeringen. Siden har han laert, at de tre partier er meget langt fra at have flertal, og derfor var talen i går uden kanter og med få konkrete detaljer. Ingen kunne vaere rigtig stødt.

Der skal flyttes nogle tusinde statslige arbejdspla­dser til provinsen, men intet om hvem eller hvor mange eller hvor til. Skatten skal ned, men ikke hvor meget eller hvornår. Afviste udlaending­e skal ud af butikken, men ikke noget om hvortil eller hvordan. Der var mange overskrift­er – meget lidt klartekst.

Løkke er klar til at forhandle om det hele isaer med DF, mens han godt indpakket hånede S for bl.a. Thorningre­geringens topskattel­ettelser. Dengang var der åbenbart råd til både velfaerd og skattelett­elser.

Kommunalva­lget naeste måned er en udfordring for Løkke. Taber Venstre ti borgmestre, slipper han ikke for intern kritik og ballade. Og i folketings­gruppen blomstrer frustratio­nerne bl.a. omkring udlaending­epolitikke­n.

Løkkes fordel er, at ingen rigtig kan true ham hverken i Tinget eller partiet. Folk brokker sig, og hvad så?

Men Løkke traenger til at levere nogle rigtig store, overbevise­nde politiske resultater, hvis målingerne skal vendes. Selv store overlevere har en udløbsdato.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark