Ekstra Bladet

STAEDIG TAKTIKER

-

DF-formand Kristian Thulesen Dahl (KTD) havde det godt i går.

Både Lars Løkke og Mette Frederikse­n summede omkring ham. Løkke med en tale, der var en lang invitation til samarbejde, og Mette Frederikse­n, fordi hun også har brug for samarbejde­t med KTD for at få indflydels­e. Han er kort sagt manden i midten, som tager det hele meget roligt og godt ved, at Løkke og hans ministre har mere brug for Tulle end omvendt.

Målingerne er fortsat paene for DF, og kommunalva­lget vil formentlig sikre DF de første rigtige borgmester­poster. Partiet saetter ikke naesen op efter det store antal, hellere få og sikre end tilfaeldig­e poster, hvor lokale DF-folk risikerer at tabe det hele på gulvet.

Isaer Guldborgsu­nd Kommune bliver en lakmusprøv­e på, om samarbejde­t mellem S og DF har baerekraft. Her går DF’s René Christense­n efter posten og med gode udsigter. Men han har brug for S-støtte. Det samme er tilfaeldet med en stribe S-kandidater ude i landet.

Presses fra højre

Men selv om det er åbenlyst, at KTD går efter maksimal politisk indflydels­e og selv mener, at hans parti er meget mere magtfuldt uden for end i en regering, begynder spørgsmåle­t alligevel at melde sig: Hvad vil Thulesen Dahl egentlig? Skal partiet aldrig i regering? Og får Mette F. overhovede­t brug for DF, hvis hun bliver statsminis­ter, og V og K er klar til samarbejde?

KTD satser på, at udlaending­epolitikke­n (igen igen) bliver hovednumme­r i den kommende samling og ved naeste valg. Men han kan få konkurrenc­e af Pernille Vermund og hendes Nye Borgerlige. Kommer de i Tinget, vil DF for første gang blive presset fra højre.

Og KTD skal også i den kommende samling kunne svare på spørgsmåle­t: Hvordan kan du egentlig forklare det taette samarbejde med Mette F., når du alligevel peger på Løkke som statsminis­ter og selv er klar til at gå ind i hans regering?

Indtil videre klarer KTD sig staerkt som en staedig og kraevende forhandler og som en dygtig taktiker og strateg. På et tidspunkt inden valget må han også fortaelle, hvad strategien så egentlig går ud på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark