Ekstra Bladet

MÅLRETTET OG HÅBEFULD

-

Her og nu ligner Mette Frederikse­n landets kommende statsminis­ter. Hun optraeder venligt, reserveret med balance og enkle budskaber.

I naeste måned fylder hun 40, og med to ministerpo­ster og en vellykket start som partiforma­nd er hun klar til naeste udfordring. Den bliver svaerere end de første. Nok er der rødt flertal i de fleste målinger, men valget vindes eller tabes, når valgkampen går i gang, og endnu ved ingen, hvordan Mette vil tackle Løkke eller omvendt. De to mødes stort set aldrig i åbne debatter, bl.a. fordi Løkke har sagt nej.

Det taette samarbejde med Dansk Folkeparti er årets politiske nyhed, men selv om det har skabt ro i Socialdemo­kratiet om den livsfarlig­e udlaending­epolitik, har det ikke givet fremgang i målingerne. S står stille, og udsigten til regeringss­kifte skyldes først og fremmest fremgang i blokken. Til gengaeld er S det eneste af partierne i rød blok, der henter stemmer over midten. De andre ’stjaeler’ fra Mette F. Det er også et problem.

Og det er et problem, at Alternativ­et og Enhedslist­en samt isaer de radikale bruger flere kraefter på at kritisere S end gå løs på Løkke.

Flytter sig

Forholdet til R bliver saesonens helt store hovedpine for Mette Frederikse­n. Morten Østergaard­s usaedvanli­g venlige modtagelse af Løkkes åbningstal­e viser, at R er i bevaegelse på vej vaek fra S. Man fornemmer, at R er ved at lette anker mod nye mål.

Det var således ret tankevaekk­ende, at da Løkke havde talt i går, var de første, som snakkede sammen, Mette og Tulle. Resten af rød blok skred bare.

Kommunalva­lget bliver formentlig en sejr for S, men problemern­e melder sig, når årets mange forlig falder på plads mellem Løkke og DF og indimellem S. Selv om regeringen ikke kommer igennem med sine egne udspil uden meget store beskaering­er, er det trods alt Løkke, der sidder ved rorpinden og sejler i sin retning.

Der er halvandet år til valget, og det er lang tid at holde dampen oppe for et opposition­sparti.

Mette Frederikse­n kan ikke leve af at kritisere regeringen og sammen med DF hugge regeringen­s forslag ned. På et tidspunkt må hun selv spille ud og vise, hvad hun egentlig vil med regeringsm­agten, hvis hun vinder naeste valg. Det naeste år bliver meget afgørende for opposition­slederen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark