Ekstra Bladet

Facebook flød med løgne efter massakre

LAS VEGAS: Netvaerket­s trovaerdig­hed fik endnu en alvorlig bule efter skyderiet mandag

-

Mark Zuckerberg er under voldsomt pres for gang på gang at bortforkla­re de mange løgne på Facebook. I stedet burde han tage ansvar for indholdet på sit sociale netvaerk, mener kritikere.

En mulig forklaring på de mange opslag er, at staerkt højreorien­terede kraefter i USA for alt i verden ikke vil have endnu en debat om den meget liberale våbenlov.

Men uanset forklaring­en står saerligt Facebook nu tilbage med et problem. For hvordan kan man stole på en af verdens rigeste maend, når han gang på gang lover

at rydde op i sit netvaerk – og det ikke sker?

Sagen kommer ubelejligt lige midt i, at Facebook er i gang med at forklare den amerikansk­e kongres, hvordan millioner af løgnagtige reklamer købt af russiske provokatør­er blev spredt under det amerikansk­e praesident­valg sidste år.

Mandag overdrog netvaerket 3000 annoncer, der er købt af russiske interesser. I en redegørels­e om sagen forklarer Elliot Schrage fra Facebook, at godt ti millioner amerikaner­e så annoncerne.

’Valget i 2016 var det første,

hvor der er beviser for, at udenlandsk­e aktører forsøger at udnytte internette­t til at påvirke vaelgernes opførsel’, konstatere­r Facebookch­efen.

Beklager forvirring

Facebook blev endnu en gang en megafon for nettets mørkeste hjørner

Selv om Mark Zuckerberg tidligere har latterligg­jort kritikken af netvaerket­s manglende kontrol med opslag og annoncer, erkender han i dag, at Facebook har et problem. Nu skal der hyres flere end 1000 nye ansatte til at tjekke annoncer, inden de laegges ud platformen.

Og hvad med løgnene efter massakren i Las Vegas i denne

uge? Dem undskylder en unavngiven talsmand:

’Vi beklager dybt forvirring­en.’ Toppolitik­ere i både EU og USA forlanger nu, at onlinemedi­er som Facebook skal holdes ansvarlige for deres indhold på samme måde, som anerkendte nyhedsmedi­er allerede er det. Hvis det lykkes at regulere de digitale platforme, kan de blive straffet for løgnene.

 ?? FOTO: STEVEN SENNE/AP ??
FOTO: STEVEN SENNE/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark