Ekstra Bladet

Tandløs udstilling

- Else Skovløber Skovvejen 34 Skibby

Så kom Støjberg på banen igen med berettiget kritik og undren. Det virker mildest talt paradoksal­t, at Skovgaard Museet i Viborg har en brandaktue­l udstilling om blasfemi og alligevel undlader at omtale og udstille de 12 omstridte Muhammed-tegninger, der sendte chokbølger ud i ortodokse muslimske kredse, så vel herhjemme som ude i verden, med politisk terror og krise i kølvandet.

Krisen bekraefted­e det faktum, at Vestens demokrati med ytringsfri­hed og demokrati ikke er en selvfølge, men en kamp for frihedsret­tigheder, der aldrig slutter og til alle sider er vaerd at kaempe for.

Det er en totalt falliterkl­aering, at museet ikke tør vise tegningen af Muhammed med en bombe i turbanen, netop når udstilling­en har en mening med budskabet. Undskyldni­ng om, at tegningen kunne overskygge nogle nuancer i udstilling­ens budskab, virker søgt, da de netop er et skraemmend­e eksempel på en overreakti­on fra vores samtid.

Måske er museets ledelse bange for, at den gamle sag ville blusse op igen, så bomben sprang i virkelighe­den. Men så kunne man have søgt om politibesk­yttelse eller militaerbe­vogtning.

Hvis udstilling­en skal have nogen som helst relevans, kan museet ikke gå på listefødde­r. Dertil er sagen for vigtig. Det er ikke bare aergerligt, men ligefrem pinligt med den slags selvcensur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark