Ekstra Bladet

TIL VACCINE

OVERLAEGE GIVER DIG SVARET: Influenza-saesonen er lige om hjørnet, og i disse dage tilbyder mange virksomhed­er deres medarbejde­re et lille stik – men hvem skal tage imod, og hvem kan springe over?

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk Audur Eyjólfsdot­tír, studerende:

Våde naeser, nys og overfyldte tog og busser fyldt med smittebaer­ende danskere.

Influenza-saesonen er lige på trapperne, men hvordan er det nu med det ubehagelig­e vaccine-stik, som mange virksomhed­er landet over tilbyder deres medarbejde­re. Er det nødvendigt at tage imod?

Ifølge Danske Laegers Vaccinatio­nsservice er det fra 1. oktober gratis at få influenzav­accination for borgere over 65 år, førtidspen­sionister, kronisk syge og gravide i andet og tredje trimester. Det betaler det offentlige.

Men derudover findes nogle grupper, der ifølge Carsten Schade Larsen, overlaege og lektor på infektions­medicinsk afdeling på Aarhus Universite­tshospital, bør tage imod vaccinen.

– Der er jo nogle risikogrup­per: Dem, der har diabetes eller kroniske hjerte- eller lunge-sygdomme bør vaccineres. Eller hvis du er gravid eller immun-svaekket. De har alle risiko for at få svaere influenza-forløb.

– Det er de officielle anbefaling­er fra Sundhedsst­yrelsen, siger Carsten Schade Larsen.

Og derudover kommer så alle de raske, der passer et arbejde og ellers ikke har nogen skavanker.

Op til den enkelte

Mange får tilbudt en vaccine af deres arbejdspla­ds, så bemandinge­n ikke pludselig bliver halveret, fordi en epidemi spreder sig.

Men det er op til den enkelte, om man ønsker at blive vaccineret eller ej.

– Det er ikke sjovt at have influenza. Man ligger med høj feber, hovedpine og muskelsmer­ter. Men de fleste kommer jo over det uden problemer.

– Hvis der kommer en influenza-epidemi, er det en stor del af befolkning­en, der bliver smittet.

– Og så kan du begynde at sige: Vil jeg lade mig vaccinere for at undgå at få influenza? Arbejdsgiv­eren har en interesse i, at folk ikke er vaek fra arbejde, siger Carsten Schade Larsen.

Økonomiske interesser

Carsten Schade Larsen forklarer, at man så kan begynde at diskutere, hvor god influenza-vaccinen egentlig er.

– Hvis du er ung og frisk og rask og har et godt immunsyste­m, har du vel omkring 70 procent beskyttels­e mod influenza, hvis du får vaccinen, siger Carsten Schade.

Han forklarer, at firmaerne, der producerer vaccinen, og laegerne, der giver vaccinen, selvfølgel­ig også har økonomiske interesser i det.

– Vil du, set ud fra et laegeligt synspunkt, anbefale almindelig­e mennesker at få vaccinen?

– Jeg vil sige, at hvis man er en helt almindelig og rask, skal man vaelge at blive vaccineret, fordi man ikke gider at have influenza, siger overlaegen. – Nej, jeg har ikke brug for det, og jeg tror ikke end ikke, jeg ville overveje det, hvis jeg fik den tilbudt. Jeg er sjaeldent syg. Jeg bliver måske syg en gang om året, hvis jeg overhovede­t bliver syg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark