Ekstra Bladet

Fra katastrofe til kult-succes

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

Instruktør Ridley Scott kan ikke have vaeret en alt for glad mand, da han i 1982 åbnede aviserne og laeste anmeldelse­rne af sit stort anlagte og ekstremt ambitiøse science fiction-epos.

Los Angeles Times’ kaldte den hånligt 'Blade Crawler' på grund af det adstadige fortaellet­empo, mens andre kritikere mente, der var alt for meget form på bekostning af indhold og tildelte filmen den nedladende genre 'science fiction-pornografi’.

Siden premieren har meget dog aendret sig. Tjekker man i dag lister over historiens bedste science fictionfil­m, er 'Blade Runner' nu som hovedregel at finde helt i top og overstråle­r dermed andre klassikere som 'Alien', 'Star Wars' og 'Rumrejsen år 2001'.

Ekstrem undtagelse

Trods den efterfølge­nde aeresoprej­sning er lunkne anmeldelse­r alligevel aldrig noget, man ønsker sig – heller ikke selv om det kan vaere med til at øge mystikken om en film og gøre den til kultklassi­ker, siger filmproduc­ent Peter Aalbaek.

– Uanset hvad krukkede instruktør­er påstår, så er det da skønnest, at ens film får gode anmeldelse­r med det samme og øjeblikkel­igt bliver en publikum-succes. Så er der de her ganske få ekstreme undtagelse­r, hvor film senere opnår stor succes og anerkendel­se – og her må man sige, at 'Blade Runner' er et af de bedste eksempler, siger Peter Aalbaek.

– Hvad er dit eget forhold til filmen?

– Den er jo fra min ungdom, hvor mit filmsyn blev dannet, men jeg var en af dem, der ikke kunne lide den, så jeg kan ikke påstå, at jeg så lyset før alle andre.

– Min personlige filmsmag er meget mere simpel og meget mere banal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark