Ekstra Bladet

Klar til faengsel Har gemt sine børn

NU ER BØRNENE AIA OG LEONARDO EFTERLYST: Deres mor er villig til at vaere tilbagehol­dt, indtil alle muligheder for, at hun og børnene kan blive i Brasilien, er opbrugt

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D ehren@eb.dk

To danske børn, Aia på syv og Leonardo på fire, som er blevet bortført til Brasilien af deres mor, skal hjem til Danmark.

Det fastslog en brasilians­k dommer tirsdag ved retten Justiça Federal i den nordbrasil­ianske by Belém.

Det kan dog ikke lade sig gøre lige nu, for deres mor, Angelina Mathiesen, har sendt dem vaek, mens hun selv forsøger at få retten til at besinde sig.

Ikke okay

Børnene var ellers også tilsagt at møde i retten, men:

– Jeg havde dem ikke med. Det gjorde jo mange rigtig, rigtig vrede. Men jeg vil ikke Angelina Mathiesen er indstillet på at blive tilbagehol­dt, mens brasilians­ke myndighede­r afgør, om hendes børn skal udleveres til Danmark. tage mine børn med, før jeg kan vaere forvisset om, at det her bliver gjort ordentligt. De sagde, Aia skulle i høring inde foran alle de folk. Det mener jeg ikke er okay. Det er det samme som ikke at lytte til hende. Hvad skulle hun sige? En syvårig pige inde foran 12 mennesker og to faedre, hun ikke har set i meget meget lang tid, siger Angelina Mathiesen i et telefonint­erview med Ekstra Bladet.

Hun har siden marts 2016 vaeret internatio­nalt eftersøgt via Interpol for at have bortført børnene for at forhindre samvaer med de to faedre, Vladimir Valiant og Peter Lawaetz. Et år efter søgte hun asyl i det sydamerika­nske land, fordi hun mener, Danmark kraenker menneskere­ttighedern­e.

Mens det ikke lykkedes politiet at finde kvinden, mødte Ekstra Bladet hende og børnene i Brasilien før påske i år. Beskeden til faedrene og Danmark var dengang klar: De kommer aldrig til at se deres børn igen.

Faedre i retten

Vladimir Valiant og Peter Lawaetz har dog ikke opgivet en genforenin­g og stod for første gang i over et år tirsdag ansigt til ansigt med deres ekskone, men altså ikke børnene.

Det fik ifølge den 43-årige kvinde dommeren til at udstede en efterlysni­ng.

Angelina Mathiesen fortaeller, at børnene befinder sig langt fra begivenhed­erne i retten:

– De er i gode haender og har det godt, siger Angelina Mathiesen, som dog vurderer, at hendes handlinger kan få store konsekvens­er.

– Jeg har tandbørste med, fordi jeg har jo vaeret disobedien­t (ulydig, red.), siger kvinden, som frygter, at hun vil blive anholdt.

– Hvorfor møder du op i retten, når der er den risiko? Kunne du finde på at flygte i stedet for?

– Nej, nu tager vi den. Så beder jeg til, at resultatet bliver til børnenes bedste. Lige meget hvad det er, siger Angelina Mathiesen, som vil bede dommeren om at lade striden mellem foraeldren­e blive fuldt belyst af det brasilians­ke retssystem.

– Kan du finde på at udlevere børnene til hjemsendel­se, hvis det bliver den endelige beslutning? det, men ikke før efter en appelsag, siger Angelina Mathiesen, som er indstillet på at vaere tilbagehol­dt af politiet, mens sagerne går deres gang, men er ’frygteligt bange og helt vildt ked af det’.

Har ikke opgivet

Mens det ikke lykkedes politiet at finde kvinden, mødte Ekstra Bladet hende og børnene i Brasilien før påske i år

Vladimir Valiant har gentagne gange i Ekstra Bladet fortalt, at han ikke har opgivet at få børnene hjem. Fra den brasilians­ke retssag havde han i går ikke nogen kommentare­r til de seneste dages begivenhed­er.

Kort før redaktione­ns deadline forlød det fra Angelina Mathiesen, at dommeren var villig til at udsaette beslutning­en om udlevering, hvis hun hentede børnene. Ekstra Bladet følger sagen.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ??
FOTO: EKSTRA BLADET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark