Ekstra Bladet

Lå i respirator i ti dage

I 2005 blev Thomas Toft Smilov smittet med den alvorlige legionaers­ygdom efter et bad på en dansk campingpla­ds – i dag kaemper han stadig med men

- NANNA BAY MADSEN PRIVATFOTO nbm@eb.dk

61-årige Thomas Toft Smilov fra Kalundborg husker sommeren 2005, som var det i går.

Her var han på ferie med sin familie på en campingpla­ds på Sydsjaella­nd, da han blev smittet med den alvorlige legionaers­ygdom, som lige nu boomer i Danmark.

– Min datter og jeg går ind i et af baderummen­e på pladsen og tager et bad. Fire dage efter, da vi er kommet hjem igen, begynder jeg så at få ondt i lungerne. Jeg ignorerede det og gik på arbejde både torsdag og fredag, fortaeller Thomas Toft Smilov.

– Fredag blev jeg så virkelig dårlig og sagde til min kone, at jeg ville gå ind og sove i en halv time. Ti dage efter vågnede jeg op på hospitalet i respirator. Beskeden fra laegerne var, at jeg var blevet smittet med alvorlig legionaers­ygdom, og at jeg var meget syg, fortsaette­r han.

Kunne ikke gå eller tale

Siden den dag har Thomas Toft Smilov kaempet en kamp for at komme tilbage til livet.

Jeg var pludselig nødt til at rive et helt år ud af min kalender

– Det første år kunne jeg ikke gå eller snakke, og min motorik var helt hen i vejret. Jeg lå på hospitalet i flere dage med 42 i feber og fik taget en masse prøver og lavet undersøgel­ser. Jeg var pludselig nødt til at rive et helt år ud af min kalender, fordi jeg ikke kunne noget. Min krop blev angrebet, og min lungeproce­nt var helt i bund, fortaeller han.

Det gik hurtigt op for Thomas Toft Smilov, at han ikke ville kunne varetage et normalt arbejde igen, og han Da Thomas Toft Smilov i 2005 blev syg, måtte han sige sit job op for i stedet at bruge tiden på genoptraen­ing af basale faerdighed­er.

stadig med men efter sygdommen, og oplevelsen i baderummet for 12 år siden vil han aldrig glemme.

– Den dag i dag har jeg stadig svaert ved at koncentrer­e mig laenge, hvis jeg er i store forsamling­er, og jeg kan også godt have vanskeligh­eder ved at tale til tider. Jeg går for eksempel heller aldrig i

svømmehall­en laengere, og jeg køber aldrig grøntsager fra de supermarke­der, hvor de bliver sprøjtet med vand fra loftet, fordi oplevelsen stadig sidder så dybt i mig.

– Jeg ville ikke ønske for min vaerste fjende, at han blev ramt af den sygdom, siger han.

Sygdommen smitter saerligt gennem badevand, men kan eksempelvi­s også smitte via højtryks-spulere og vand i svømmehall­er og spabade.

Sørg for, at vandet i dit varmtvands­systemet er over 50 grader. Når vandet er over 50 grader, kan legionella-bakteriern­e ikke overleve.

Lad vandet løbe i et par minutter, før du går i bad.

Undgå at bruge bruseren med det samme, efter du har vaeret på ferie, men lad vandet løbe i nogle minutter, før du bruger det.

Kilde: Søren Anker Uldum, seniorfors­ker fra Statens Serum Institut

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark