Ekstra Bladet

Symptomer som ved influenza

-

Legionaers­ygdom kommer af en miljøbakte­rie, der lever i vand og andre fugtige miljøer. Thomas Toft Smilovs sygdomsfor­løb er langtfra enestående.

Antallet af danskere, der bliver smittet med legionaers­ygdom, er nemlig højere end nogen sinde før.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at 136 danskere i årets første ni måneder er blevet smittet med sygdommen.

Til sammenlign­ing blev kun 98 personer smittet i hele 2010.

Ifølge Søren Anker Uldum, der er seniorfors­ker hos Statens Serum Institut, er der flere grunde til, at flere danskere bliver ramt af sygdommen.

– Legionaers­ygdom kommer af en miljøbakte­rie, der lever i vand og andre fugtige miljøer. I takt med, at klimaet og vandet bliver varmere herhjemme, kommer der flere smittekild­er. Flere danskere vil gerne spare på vandet, og det kan få dem til at skrue ned for varmen. Men det øger risikoen for smitte, siger han.

Uspecifikk­e symptomer

Ifølge seniorfors­keren giver legionaers­ygdom symptomer, som ligner influenza, og sygdommen kan derfor vaere svaer at diagnostic­ere. Oftest er det personer med svaekket immunforsv­ar og aeldre, der bliver ramt.

– Det er en akut sygdom, hvor man bliver dårlig hurtigt. I starten er der ikke symptomer fra lungerne, men efterhånde­n kan man få rigtig ondt i den region, få diarré og kaste op. Sygdommen kan ikke behandles med penicillin. Der skal stilles en diagnose, så man kan få antibiotik­a. Sygdommen er alvorlig, og hver tiende smittede dansker dør af den, siger Søren Anker Uldum.

 ?? FOTO: /RITZAU/PER FOLKVER ??
FOTO: /RITZAU/PER FOLKVER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark