Ekstra Bladet

Brutal bøsse-jagt i Baku

- EN ENGELSK SITUATIONE­N JEG HAR NU ER I 2015 ILHAM DET ER FOR EN MÅNED JEG VAR MED VANLIG SVARET FRA NU SKAL

journalist skrev forleden, at byggearbej­derne i Qatar, som skal vaere vaert for VM i 2022, ikke opfører stadioner, men mausoleer. Underforst­ået; VM vil blive spillet på de dødes grave.

i Qatar med de slaveligne­nde forhold for migrant-arbejderne er ikke ny. Der er bare ikke nogen, der gør noget ved det, og der er jo lang tid til 2022. Forholdene er dog stadig lige forfaerdel­ige og afskyvaekk­ende. Isaer fordi man forventer, at mere end 4000 slavearbej­dere vil miste livet inden den første kamp ved slutrunden.

stor respekt for FC Københavns William Kvist og Tom Høgli, der sidste år, som nogle af de første sportsfolk i verden, tog afstand fra forholdene i Qatar. Desvaerre glemte de at reagere, da FCK i år spillede kvalifikat­ionskamp til CL i Baku i Aserbajdsj­an mod Qarabag FK.

det her ikke skrevet for at haenge Kvist og Høgli ud. Kommentare­n skal snarere ses som et opråb til denne verdens sportsfolk om at vågne op og sige fra. For deres ledere gør det ikke. Aserbajdsj­an er en slyngelsta­t, et brutalt diktatur som er styret af praesident Ilham Aliyev og hans familie. Ilham Aliyev kører også sporten i landet. Han er praesident for den nationale olympiske komité, og han er dygtig til at score store internatio­nale sportsbegi­venheder.

var Baku vaert for de første europaeisk­e lege, de såkaldte European Games. I 2019 har UEFA valgt Baku som vaert for finalen i Europa League. Samme år har Ilham Aliyev også sikret sig de europaeisk­e ungdomsleg­e, hvor der er ti idraetsgre­ne på programmet. I 2020 er der EM i fodbold. Her er Baku, i øvrigt ligesom København, blandt vaertsbyer­ne.

Aliyev bruger sporten til at skaerme af for de uhyrlighed­er, der finder sted i landet. I de seneste uger har styret drevet en regulaer klaplagt på landets homoseksue­lle og transseksu­elle. I en rapport fra Human Right Watch skildres, hvordan bøsser og lesbiske er blevet arresteret, klaedt af og udsat for taesk og elektrocho­k. Transseksu­elle er blevet klippet skaldet, og stort set alle er blevet fremstille­t i retten uden at have en forsvarer ved deres side.

dog langtfra kun homoseksue­lle, som oplever at vaere jaget vildt. Journalist­er, systemkrit­ikere og menneskere­ttighedsor­ganisation­er oplever det samme. I denne uge har der vaeret demonstrat­ioner i Baku mod den omfattende korruption i landet. Det har ligeledes udløst en stribe anholdelse­r.

siden afslørede Berlingske Tidende i samarbejde med en raekke europaeisk­e aviser, hvordan regimet i Aserbajdsj­an har sendt milliarder af kroner gennem Danske Banks afdeling i Estland. Pengene blev overført til magtfulde politikere, højtståend­e embedsmaen­d og mediefolk i hele verden. De blev brugt til at fremme Aserbajdsj­ans omdømme internatio­nalt. Blandt andet havde en tysk valgobserv­atør modtaget godt tre millioner kroner, efter han roste valgproces­sen i slyngelsta­ten.

til stede i UEFA’s hovedkvart­er i Nyon i Schweiz 20. september, da UEFA-praesident Aleksander Ceferin offentligg­jorde, at Baku havde vundet afstemning­en om Europa League-finalen i 2019. Der er 55 medlemslan­de i UEFA, og Ceferin blev straks spurgt, hvorfor UEFA havde valgt at placere finalen Ilham Aliyev soler sig her i selskab med Ruslands praesident, Putin. Nu har diktatoren scoret en stribe nye store sportsbegi­venheder.

Med vanlig arrogance svarede UEFA-bossen Ceferin, at han var overbevist om, at finalen i Baku vil blive mere end godt organisere­t. Han har sikkert ret, og musikken vil blive skruet så højt op, at den overdøver skrigene fra faengslern­e

i et land, som på ingen måde overholder menneskere­ttighedern­e.

arrogance svarede UEFA-bossen, at han var overbevist om, at finalen i Baku vil blive mere end godt organisere­t. Han har sikkert ret, og musikken vil blive skruet så højt op, at den overdøver skrigene fra faengslern­e.

Ceferin er sigende for, hvordan sportens ledere reagerer. Jeg fik samme svar fra de europaeisk­e olympiske ledere, da jeg i sin tid spurgte dem, hvorfor Baku var valgt som vaert for European Games.

Det skete på et tidspunkt, hvor der var mange rapporter om mishandlin­g og drab på politiske modstander­e i landets faengsler.

jeg ikke vaere den, der antyder, at folk i UEFA eller i de olympiske cirkler er bestukket af styret i Baku.

Men jeg kan da i hvert fald konstatere, at det ikke er sportens ledere, der siger fra over for stater som Qatar og Aserbajdsj­an.

Derfor må det komme fra aktørerne, fra spillerne.

Så sig dog fra.

 ?? FOTO: AP ?? Forgyldte
FOTO: AP Forgyldte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark