Ekstra Bladet

Par er tiltalt for at svindle aeldre ofre for naesten en halv million

- JAN SØGAARD LINETTE JESPERSEN POLITIFOTO js@eb.dk; linette@eb.dk

– Har du et barnebarn, der hedder Michael? Han er kørt galt ude på motorvejen.

Hjertet sprang op i halsen hos en lang raekke aeldre kvinder, da de fik alarmerend­e beskeder som denne fra en politiassi­stent, der ringede dem op.

Men der var ikke sket nogen ulykke, politimand­en var falsk og opringning­en var led i ondsindet svindel, der skulle lokke store summer penge ud af de aeldre kvinder, så de kunne hjaelpe deres barnebarn.

Naesten halv million i udbytte

Retten på Frederiksb­erg behandler i øjeblikket retssagen mod et par af udenlandsk oprindelse, han 29, hun 34, der er tiltalt for blandt andet 54 bedragerie­r og forsøg ved at have brugt ’barnebarns-finten’ mod ofrene.

16 gange lykkedes det parret, Parret sidder varetaegts­faengslet og er samlet tiltalt for 95 kriminelle forhold. De tilstår delvist. Pengene er brugt på forbrug og for mandens vedkommend­e på spil og stoffer.

ifølge tiltalen, at få ofrene til at udlevere kontanter i både 20.000 og 30.000 kroners-klassen til blandt andre taxachauff­ører, der blev bestilt til at hente kuverter hos ofrene og aflevere dem til parret.

Det samlede udbytte blev 460.000 kr., mens 38 forsøg på tilsammen 560.000 kr. mislykkede­s, da ofrene fattede mistanke.

Det var altid den 29-årige mand, der ringede og udgav sig for at vaere politimand. Derfor er han saerskilt tiltalt for 23 af gangene at have udgivet sig for at vaere fra politiet.

Den 34-årige kvinde er desuden

tiltalt for socialbedr­ageri til godt 452.000 kr., som hun fik i kontanthja­elp ved at bilde kommunen ind, at hun var under behandling for angst, så hun ikke kunne arbejde. Parret har tilstået nogle af tiltalerne, men benaegter resten.

Penge gik til rejser og spil

Parret blev anholdt, efter at politiet aflyttede deres telefon og fulgte med i fupnumrene i begyndelse­n af maj, hvor de, ifølge tiltalen, over flere dage var saerdeles aktive med at ringe til potentiell­e ofre. Det er uklart, hvordan de fandt frem til de mange kvinder i 70’erne og 80’erne,

der havde børnebørn.

Den 29-årige har forklaret i retten, at han fik en liste med telefonnum­rene fra en bekendt, som politiet ikke har kunnet identifice­re.

Parret finansiere­de deres store forbrug ved svindlen, har de delvist indrømmet. Pengene gik til fester og udlandsrej­ser, og den 29-årige mand brugte mange penge på spil og stoffer.

’Har mistet fire taender’

Et af ofrene var den 78-årige Elin Hansen, Frederiksb­erg, der fik en skraemmend­e opringning om, at hendes barnebarn Michael var kørt galt. ’Politimand­en’, der ringede,

gav hende barnebarne­t i røret, som lød lidt underlig:

– Men han sagde, at han havde en klud i munden, fordi han havde mistet fire taender, har Elin Hansen fortalt Ekstra Bladet. ’Barnebarne­t’ bad om 40.000 kr. til at få bugseret sin smadrede bil vaek. Hun aftalte, han kunne få pengene naeste dag i banken, men forinden fattede hun heldigvis mistanke. Flere aeldre kvinder i bebyggelse­n var om aftenen blev ringet op med praecis den besked.

Dommen ventedes den 25. oktober.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark