Ekstra Bladet

Der gik burka i åbningsdeb­atten

- BURKA, NIQAB OG HIJAB BÅDE S-FORMAND PÅ SAMME MÅDE DE TO REGERINGSP­ARTIER ÅBNINGSDEB­ATTEN FOLKETINGE­TS TIMELANGE

DF’erne Kristian Thulesen Dahl og Bent Bøgsted er kommet med forslag om ’maskerings-forbud’ – Mette Frederikse­n kalder burkaen et symbol på kvindeunde­rtrykkelse og et menneskesy­n, der er mod danske vaerdier, men hun ville ikke love, at S stemmer for et forbud.

fik i går de endelige hug af et stort fleral af Folketinge­ts medlemmer. Der gik fuldstaend­ig burka i åbningsdeb­atten.

Ordfører efter ordfører hamrede fast, at den islamiske kvindedrag­t, som ifølge en undersøgel­se fra Københavns Universite­t i 2010 blev båret af 150-200 kvinder (niqab) og tre (burka), er fundamenta­lt i strid med ’danske vaerdier’.

Når Venstres folketings­gruppe derfor i dag efter langvarige interne slagsmål når frem til en faelles indstillin­g, bliver det efter al sandsynlig­hed med tilslutnin­g til Dansk Folkeparti­s forslag om et ’maskerings-forbud’ – altså et forbud mod at baere bl.a. burkaer i det åbne rum. Hvad folk gør derhjemme, må de stadig selv om. Og når Venstre har barslet, vil regeringen og de andre partier hurtigt følge efter. Det ligner det sidste slag om burkaen.

Mette Frederikse­n, DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, og Venstres ordfører Jakob Ellemann tog skarpt afstand fra burkaen som symbol på kvindeunde­rtrykkelse og et menneskesy­n, der er lodret imod danske vaerdier og traditione­r. Men selv om partierne meget flittigt forhørte hinanden på kryds og tvaers om, hvad de vil gøre de naeste dage, når de skal tage stilling til, om de vil stemme for eller imod forslaget om et forbud, var det meget svaert at få klare svar. Partierne fedtspille­de om burkaforbu­d, indtil Venstre er kommet med deres melding. Synspunkte­t hos de andre partier er: Lad endelig Venstre stege i deres egen uenighed om udlaending­e-politikken. Så laenge behøver de andre ikke sige så meget.

Ellemann henviste til mødet i Venstres folketings­gruppe i dag, hvor partiet skal nå frem til en afklaring af, hvad man egentlig mener. Men efter den politiske ordførers indlaeg i går kan der ikke vaere megen tvivl. Ellemanns angreb på burkaen som symbol for undertrykk­else var så massive, at det vil vaere helt umuligt at forklare, hvis ikke man stemmer for et forbud.

blev Mette Frederikse­n hårdt udfordret af DF’s gruppeform­and, Peter Skaarup, der ville vide, hvorfor S ikke spytter ud om et burka-forbud nu, men gemmer sig bag den interne uenighed i Venstre. Mette Frederikse­n holdt et langt indlaeg om, hvor afskyelig hun finder burkaen, men ville ikke give entydigt svar på, om S vil støtte et forbud, bl.a. med den begrundels­e, at man må have klarhed over, hvilke sanktioner der skal ikendes, hvis et burka-forbud overtraede­s. En snu juridisk finesse, som viser, at Mette Frederikse­n har haft megen glaede af sin tid som justitsmin­ister.

Men ligesom med Venstres ordfører vil det savne fuldstaend­ig mening, hvis S efter Mettes indlaeg i går bakker ud af et krav om forbud mod burkaer og anden maskering.

K og LA vil også tilslutte sig. For de konservati­ve er det ikke noget problem, fordi Søren Pape laenge har talt for et burka-forbud, men problemet er langt større for Liberal Alliance, der atter en gang ligner taberen i en intern regerings-armlaegnin­g.

Så sent som sidste uge sagde LA’s klarttalen­de politiske ordfører, Christina Egelund, at hun er imod et burkaforbu­d: ’Så har man måske fået en symbolpoli­tisk sejr og virket enormt handlekraf­tige, men man har reelt sat kvindernes frihed tilbage. Det er den stik forkerte vej at gå’, sagde hun.

Så LA skal sluge en ordentlig kamel, hvis de skal stemme for et forbud.

Formentlig kan regeringen leve med, at enkeltmedl­emmer af Venstres og LA’s folketings­grupper holder sig vaek eller stemmer imod et burkaforbu­d af ideologisk­e grunde, men ministerho­ldet er tvunget til at stemme samlet. Ellers falder regeringen sammen. I de meget få tilfaelde tilbage i årene, hvor ministre har vaeret imod et regeringsf­orslag, er de selv trådt tilbage. Men det sker med garanti ikke med LA.

skabte også helt nye og uventede alliancer, da den radikale leder, Morten Østergaard, skamroste statsminis­ter Lars Løkke for hans udtalelser i åbningstal­en om, at ’integratio­n handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vaelge Danmark til’.

Løkkes melding blev straks pløkket helt ned af Mette Frederikse­n, der skarpvinkl­ede statsminis­terens udtalelser og erklaerede sig lodret uenig: ’Han siger, at integratio­n ikke har noget med religion at gøre, og det er jeg simpelt hen så uenig i. Der er jo i dag muslimer i Danmark, der ikke respektere­r det danske retssystem’, sagde Mette Frederikse­n. Et synspunkt, som DF’s Thulesen Dahl erklaerede sig helt enig i.

Mette F. har haft megen glaede af sin tid som justitsmin­ister

og i øvrigt ret blodfattig­e åbningsdeb­at kom i høj grad til at handle om udlaending­epolitik og burkaer.

Et klart signal om, at de centrale partier stadig betragter udlaending­epolitikke­n som det mest afgørende kampområde. Slaget om burkaen handler slet ikke om burkaer, men om naeste folketings­valg.

 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ??
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark