Ekstra Bladet

Nej til efterløn Jeg er for gammel

- CHRISTIAN NORDENSKJO­LD cn@eb.dk

For en måned siden gik 62årige Jan Have på dagpenge efter 24 år som direktør og medejer af firmaet Jørn Moesgaard A/S. Allerede i februar begyndte han jobsøgning­en, da han vidste, at han skulle traede ud af firmaet 31. august.

Nu sidder han i sit hus i Viby ved Aarhus med en masse fritid. Men det er ikke det, han ønsker.

– Jeg kan ikke finde ud af at vaere arbejdsløs. Jeg kan ikke få tiden til gå. Jeg er rastløs. Jeg bruger virkelig meget tid på at kigge efter jobs, ringe og skrive rundt til arbejdspla­dser. Jeg synes, at tiden er lang, forklarer han til Ekstra Bladet. – Selv om jeg er blevet 62 år, vil jeg fortsaette med at arbejde. Jeg har mulighed for at gå på efterløn, men det ønsker jeg ikke endnu, forklarer Jan Have.

Jobjagten foregår på daglig basis.

– Jeg har netop ringet til et firma, der har slået en stilling op som projektled­er. Jeg spurgte dem, om de havde interesse i at laese en ansøgning fra en 62-årig. Det er jeg begyndt på, da jeg har aldrig fået respons på, hvorfor jeg ikke er kommet til samtale. Det kan sagtens vaere, at jeg ikke har haft kvalifikat­ionerne, men jeg har på fornemmels­en, at min alder spiller en rolle, siger Jan Have, der føler sig i god form.

– Jeg er gammel idraetsudø­ver på eliteplan, så jeg holder mig i form og er klar til otte år mere på arbejdsmar­kedet.

For tidligt med efterløn

Jan Have havde to jaevnaldre­nde partnere i Jørn Moesgaard A/S, der arbejdede med grafisk design og kommunikat­ion. Da den ene bekendtgjo­rde, at han ville gå på efterløn, når han fyldte 62, blev det besluttet, at den tredje partner skulle starte en ny virksomhed, mens Jan Have trådte ud af firmaet.

– Der var for lidt at lave for mig, og hvis firmaet skulle køre videre, var det bedst, hvis vi var nogle, der trådte ud. Så troede jeg også, at det var lidt lettere at finde et nyt job.

For Jan Have var det aldrig et tema at gå på efterløn.

– Selv om jeg er blevet 62 år, vil jeg fortsaette med at arbejde. Jeg har mulighed for at gå på efterløn, men det ønsker jeg ikke endnu. Jeg synes, der er meget mere i mig, så jeg vil gerne fortsaette på arbejdsmar­kedet.

Da firmaets fremtid blev besluttet i februar, gik Jan Have straks i gang med at søge job.

Han nåede at søge lidt over 30 af forskellig slags, inden han stoppede i firmaet.

– Jeg har aldrig hørt noget. Det har vaeret jobs på forskellig­e niveau. Jeg har ikke gået specifikt efter lederjobs eller højtlønned­e jobs, for jeg vil bare gerne arbejde, siger han og uddyber, hvad han har søgt.

– Jeg har søgt job som konsulent for noget senioridra­et, mens jeg også har søgt som lagermedar­bejder på Aarhus Universite­t, så jeg har både spredt mig over jobs, hvor jeg har kompetence­rne og ufaglaerte jobs med noget, som jeg ikke har tidligere erfaring med, siger Jan Have, som nu har søgt knap 50 forskellig­artede stillinger, selv om han er blevet rådgivet til at søge smalt.

Netvaerk holder

Et af de vaerktøjer, som Jan Have har taget i brug, er Linkedin. Her forsøgte han sig med et opslag, hvor han spurgte, om det var et problem at få et nyt job som 62årig.

Opslaget blev laest mere end 146.000 gange, mens flere end 60 forskellig­e har kommentere­t opslaget og har forsøgt at give gode råd til Jan Have. Det er der kommet seks møder ud af, hvor der har vaeret et job på bordet til tre af dem.

De to valgte ham fra, da de fandt bedre kandidater, men Jan Have er fortsat optimist og har en samtale med den tredje arbejdspla­ds på fredag.

– Jeg er fuld af fortrøstni­ng. Jeg skal nok finde et job. Jeg kører på. Samtalen på fredag er om et deltidsjob, der kan blive fuldtids. Det relaterer sig til min tidligere erfaring, og jeg er optimist omkring mine muligheder. Men jeg holder fortsat øjne og ører åbne.

– Jeg er på jagt, for jeg vil gerne, og jeg kan ikke se mig selv som efterlønne­r.

Erfaringen med Linkedin har givet ham blod på tanden.

– Jeg tror ikke så meget på opslåede stillingso­pslag, men nu tror jeg på, at der nok skal komme noget ved hjaelp fra mit netvaerk. soldater vil USA have sine europaeisk­e allierede om at sende yderligere til Afghanista­n. Styrken skal vaere supplement til de omkring 3000 amerikansk­e soldater. Det ligger fast, at 55 danske soldater sendes af sted i det nye år.

Jeg holder mig i form og er klar til otte år mere på arbejdsmar­kedet

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ??
FOTO: ERNST VAN NORDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark