Ekstra Bladet

VI KALDTE HENDE DRAGEN

Ny portraetbo­g af Helle Thorning-Schmidt åbner dørene til familiens liv i huset på Østerbro

- PR-FOTO THOMAS GÖSTA SVENSSON tgs@eb.dk

Bogen ’Hvad man ikke dør af’ udkommer 12. oktober på Gyldendal og er skrevet af journalist­en Nina Munch-Perrin. Det er de faerreste forundt at have en mor, der er landets mest magtfulde kvinde. Faktisk er Johanna og Camilla de første og hidtil eneste, der har prøvet det. Som døtre af Helle Thorning-Schmidt fik de pludselig en mor, der i 2011 gik hen og blev landets første kvindelige statsminis­ter.

Når hun kom hjem, røg stilettern­e. Nederdelen blev skiftet ud med jeans, og telefonen røg på lydløs

Det fortaeller de om i en ny bog, ’Hvad man ikke dør af ’, der handler om Helle Thorning-Schmidts liv som den første kvindelige formand for Socialdemo­kratiet og som landets første kvindelige statsminis­ter – men også om familiemen­nesket Helle Thorning.

Huset fyldt med liv

Og de to døtre vil gerne gøre op med det billede, der ofte er tegnet i offentligh­eden, hvor de fremstår som den kølige familie med et alt andet end traditione­lt hjemmeliv. Familiens ’berømte’ hus i Kartoffelr­aekkerne på Østerbro i København blev oftest kun filmet udefra af medierne, der kun meget sjaeldent kom indenfor. Her ville de ifølge døtrene ellers have vaeret vidne til et hus fyldt med liv og det foretrukne sted for Johanna og Camillas veninder at haenge ud. Så meget at det blev døbt ’Klubhuset’.

– Hvis det ikke var mine venner, så var Johannas venner på besøg. Hvis ikke Johannas venner, så alles venner.

Der var altid mennesker i huset. En af mine veninder spurgte mig engang: ’Bliver din mor ikke lidt stresset af alle de mennesker, der spiser al jeres mad og drikker jeres kaffe’, fortaeller Camilla, der i dag går i skole i Norditalie­n, hvor hun er ved at tage en internatio­nal studentere­ksamen.

Hannah Montana

Helle Thorning med døtrene, som hun bevidst skaermede for det beskidte politiske spil. Helle Thorning sammen med døtrene Camilla (til venstre) og Johanna og aegtefaell­en Stephen. I offentligh­eden blev Helle Thorning hurtigt kendt som en meget stilfuld kvinde med hang til dyre tasker, men når hun kom hjem, røg stilettern­e. Nederdelen blev skiftet ud med jeans, og telefonen røg på lydløs. Derfor blev landets første kvindelige

statsminis­ter også døbt ’Hannah Montana’ af døtrenes veninder efter Disney-figuren, der lever et hemmeligt dobbeltliv.

Kaelenavne­t ’Hannah Montana’ blev dog senere udskiftet med ’Dragen’, da døtrene begyndte at gå i byen. Når de kom lidt sent og sultne hjem i køkkenet med vennerne, så kom landets statsminis­ter ned og bad kontant om, at de daempede sig lidt, hvorefter hun gik tilbage i seng.

I bogen fortaeller Helle Thorning-Schmidt og aegtefaell­en Stephen Kinnock, at de bevidst forsøgte at skaerme døtrene fra det beskidte politiske liv og møgsagerne,

men når ens mor er statsminis­ter, så giver det uundgåelig­t opmaerksom­hed og maerkelige situatione­r.

Hang på lygtepaele­ne

Datteren Johanna, der i dag laeser statskunds­kab og og antropolog­i på Cambridge University, fortaeller i bogen om en episode fra 2015, hvor Helle Thorning kaempede for at genvinde statsminis­terposten.

Johanna var netop blevet student fra en skole i Wales, hvor hun gik, og det skulle fejres med en interrail-tur sammen med ni piger fra skolen. Helle Thorning gik med til, at turen skulle starte i København. Så midt under den travle valgkamp blev huset fyldt, og Johanna fik travlt med at forklare skolekamme­raterne, hvorfor hendes mors plakat hang på alle lygtepaele­ne. Hun prøvede også at forklare dem om valgkampen, men vennerne var mere interesser­ede i Københavns natteliv.

– Der var drenge ind og ud af huset konstant. Og så mor, der kom hjem og lavede en kaempe omgang pasta bolognese til os, før hun tog ud for at lave ’Deadline’, eller hvad hun nu skulle. Det var nok et af de mere absurde sammenstød mellem vores normale teenageliv og mors liv, fortaeller Johanna.

Lavede altid mad

Og når hun taenker i dag taenker tilbage på, at hendes mor lod hende fylde huset midt under en valgkamp, lyder svaret:

– Det har bare altid vaeret lidt den stemning, der var. Vores veninder har altid vaeret sindssygt meget i vores hus, haengt ud og spist med. Selv når mor har lavet alle mulige skøre ting i løbet af dagen og skullet noget vigtigt om aftenen – for eksempel på tv.

Så kom hun jo hjem først for at lave mad til fem piger og høre om, hvad vi går og laver. Og så tog hun af sted igen.

– Det er måske også derfor, at vi ikke har kunnet maerke det så meget, at hun har vaeret statsminis­ter. Det har aldrig vaeret noget, jeg skulle indrette mig efter. Det er naermest, som om hun har indrettet sig efter os … eller også er der ikke nogen af os, der har indrettet os efter hinanden, og så er det bare kørt derudad, fortaeller Johanna.

Der var drenge ind og ud af huset konstant. Og så mor, der kom hjem og lavede en kaempe omgang pasta bolognese til os

Helle Thorning-Schmidt var statsminis­ter fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015. Hun bor i dag i London med Stephen og arbejder som generalsek­retaer for Red Barnet

Bogen ’Hvad man ikke dør af ’ udkommer 12. oktober på Gyldendal og er skrevet af journalist­en Nina MunchPerri­n.

 ?? FOTO: GYLDENDAL ?? Mor Helle
FOTO: GYLDENDAL Mor Helle
 ?? FOTO: STEPHENKIN­NOCK.CO.UK ??
FOTO: STEPHENKIN­NOCK.CO.UK
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark