Ekstra Bladet

Gigantisk skattelett­else til de 100 bedst lønnede danskere

Nye tal fra Skattemini­steriet viser, at de 100 danskere med størst indkomst får en årlig skattelett­else på 600.000 kroner.

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG trs@eb.dk

Topdirektø­rer og Lamborghin­i-ejere kan se frem til en klaekkelig gave fra statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V).

Det har ellers vaeret statsminis­terens store plan, at det skulle vaere de lavtlønned­e danskere, der skulle få mest ud af regeringen­s planlagte skattelett­elser.

– Jeg prioritere­r lettelser af skatten på den sidst tjente krone til den brede gruppe af nøglemedar­bejdere, ikke til direktøren der tjener flere millioner kroner om året, fortalte statsminis­teren sidste år på et pressemøde.

Men HK’eren, som statsminis­teren ynder at naevne, når han vil saenke skatten for de lavtlønned­e i Danmark, må kigge langt efter skattelett­elser.

De rige vinder

Helt nye tal fra skattemini­ster Karstens Laurtizens (V) lommeregne­r viser, at de 100 rigeste danskere kan se frem til at få en kaempe skattelett­else på 600.000 kroner hver, hvis VLAK-regeringen får deres planlagte skatterefo­rm gennemført.

Men det er ikke kun de 100 rigeste, der nyder godt af skatteplan­erne.

Ifølge ministerie­ts beregninge­r får de 500 rigeste danskere nemlig også råd til lidt ekstra julegaver. De kan nemlig slippe med at betale 320.000 kroner mindre i skat.

Snyder vaelgerne

Socialdemo­kratiets skatteordf­ører, Jesper Petersen, beskylder på baggrund af de nye tal statsminis­teren for regulaert vaelgerbed­rag.

– Lars Løkke førte valgkamp på at gavne lavindkoms­ter, men igen og igen foreslår regeringen tiltag, der gavner de mest velstilled­e grupper i Danmark, lyder det Jesper Petersen.

Selv om de rige betaler mest i skat, fordi de har de højeste lønninger, mener socialdemo­kratiets skatteordf­ører stadigvaek, at det uretfaerdi­gt.

– Jeg mener, det er rimeligt og en god ting i Danmark, at de rigeste skuldre baerer de tungeste byrder. At vi bruger skatten til at uligheden ikke stikker af.

Der er jo altså rigtig mange måder at strikke en skatterefo­rm

Helt skaevt

De rigeste i samfundet kan altså se frem til at slippe billigere i skat. Det bekymrer professor og skatteeksp­ert Bent Greve, der mener, at det er helt skaevt.

– Når de allerriges­te 100 får så store skattelett­elser, som de gør. Er det et udtryk for, at sådan en skatterefo­rm vil øge uligheden i det danske Endnu engang ender de største skattelett­elser hos de rigeste danskere. samfund, siger Bent Greve.

Han peger på, at de seneste mange års skatterefo­rmer har vaeret med til at skabe en

større ulighed i Danmark. Også selv om regeringen peger på, at der i bunden kommer de procentmae­ssigt største skattelett­elser.

– Der er ingen tvivl om, at de beregninge­r, der er kommet frem, viser, at det er de rigeste, der får de største skattelett­elser i regeringen­s skatterefo­r m. Ikke kun i procenter men også i kroner og øre, forklarer skatteeksp­erten. Venstres skatteordf­ører, finder det helt naturligt, at de højeste indtaegter får den største skattelett­else. De 600.000 kroner i skattelett­else til de 100 rigeste danskere er ikke noget, som Venstres skatteordf­ører Louise Schack Elholm er forbavset over.

– Det er meget svaert at målrette det til de lavest lønnede, men det er det, vi prøver med jobfradrag­et.

– Du kan gøre tallet op på 100 forskellig­e måder. Man kan sige, at vi gør alt, hvad vi kan for at få løftet i bunden. For os er det vigtigt, at det kan svare sig at arbejde, siger Louise Schack Elholm.

Hun mener ikke, at Venstre løber fra, hvad de lovede før valget.

– Du kan ikke undgå, at når man letter skatten i procent, som vi også gør, så vil dem, der betaler mest, også få mest, forklarer skatteordf­øreren.

Det er helt naturligt, at de rigeste også får mest ud af regeringen­s skatterefo­rm.

– Det vil typisk vaere sådan, at når du saenker en procentdel i skatten, så vil dem der også betaler mest i kroner og øre, de vil også få den største lettelse, sådan er det, når man regner i procenter, forklarer Louise Schack Elholm.

Igen og igen foreslår regeringen tiltag, der gavner de mest velstilled­e grupper i Danmark

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Den der har skal mere gives
FOTO: MOGENS FLINDT FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Den der har skal mere gives
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark