Ekstra Bladet

Et menneske bør selv kunne bestemme over sin egen død

-

beslutning­en om, at livet ikke laengere var godt nok. Og overtalte sin naermeste familie og en laege fra foreningen Laeger for Aktiv Dødshjaelp til at hjaelpe ham ind i døden med sovepiller.

Hans kone, Dorthe Vesterby, har aldrig fortrudt. Som hun siger i udsendelse­n: ’Jørgen fik det, han ville have. Han blev sat fri af sin krop og sit faengsel. Det er en enorm glaede for mig’.

der er kraeftramt, giver familien sin uforbehold­ne støtte. beskrevet, hvordan I sin nye bog har hun selv hun har afkraevet sine naermeste pårørende løfter om, at de vil hjaelpe hende ind i døden, hvis hun skulle komme til at ligge som en grøntsag.

ømtålelig, fordi det handler om staerke følelser. Om retten til en vaerdig død. Også for uhelbredel­igt syge mennesker. Ritt har lavet en aftale med sine pårørende.

ekstremt presset og sindssygt piHvis man i et nefuldt forløb gerne vil bestemme, at man ønsker at dø, kan man som patient ikke få lov til det.

Jo, hvis man er frisk nok til at hoppe ud foran et tog og på den måde få en uvaerdig død.

at når et menneske selv kan bestemme over sit eget liv, bør det også kunne bestemme over sin egen død. Den afgørelse skal ikke vaere statens. Og når en snarlig død er uafvendeli­g, og smer- terne ekstreme, bør laegerne efter samtaler med den døende og de pårørende kunne yde bistand uden at blive straffet.

og af aktiv dødshjaelp er først fremmest et menneskeka­erligt hensyn til det enkelte individ. Men også en opbakning til de laeger, som af barmhjerti­ghed hjaelper håbløst syge mennesker til at afslutte livet på vaerdig vis. De skal ikke stemples som bødler.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ??
FOTO: STINE TIDSVILDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark