Ekstra Bladet

RIO’S OL-CHEF KNALDET

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Carloz Arthur Nuzman (med flaget) fejrede, at Rio de Janeiro vandt dysten om OL 2016 over Chicago, i Bella Centret i København sammen med Pelé (th.) og Brasiliens davaerende praesident, Lula da Silva (tv.). Chefen for OL i Rio de Janeiro i 2016, Carlos Arthur Nuzman, blev i går morges lokal tid arresteret af det brasilians­ke politi.

Nuzman er sigtet for at have deltaget i en kriminel organisati­on, der købte stemmer, da Rio i 2009 på IOC-kongressen i Bella Centret i København højst overrasken­de sikrede sig OL foran favoritter­ne fra Chicago.

Nuzmans naermeste medarbejde­r, Leonardo Gryner, som var generaldir­ektør i Rio 2016, er ligeledes blevet sat bag tremmer.

Man kan med god ret haevde, at sagen mod Nuzman kommer med otte års forsinkels­e. Og man kan ligeledes haevde, at IOC har sovet godt og grundigt i timen.

Carlos Arthur Nuzman var i danske hovedstad som chef for den brasilians­ke OL-delegation.

Den talte navne som Brasiliens davaerende praesident, Luiz ’Lula’ Da Silva, den levende fodboldleg­ende Pelé og den gennemkorr­upte tidligere praesident for FIFA João Havelange, som i øvrigt selv havde saede i IOC.

Ophidset konfrontat­ion

Ekstra Bladet havde til lejlighede­n hyret den internatio­nalt anerkendte skotske journalist og forfatter Andrew Jennings til at vaere en del af avisens hold i Bella Centret.

Jennings havde i årevis afsløret korruption i IOC og FIFA, og året forinden havde han beskrevet, hvordan schweizere­n Jean Marie Weber ved en domstol havde indrømmet at have betalt mange hundrede millioner kroner i bestikkels­e – isaer til folk i FIFA – mod til gengaeld at få fingrene i lukrative marketingk­ontrakter.

Blandt modtagerne af de mange penge var João Havelange.

Afsløringe­rne havde medført, at Jean Marie Weber, også kaldet The Andrew Jennings skrev i november 2009 til IOC-praesident Jacques Rogge. Her fulgte Jennings op på artiklerne i Ekstra Bladet. Han fortalte Rogge, at The Bagman havde arbejdet for Rio’s OL-komité. IOC reagerede ikke. Bagman, var uønsket

Derfor var det en overrasket Jennings, der i Bella Centret fik øje på Weber iført et akkrediter­ingskort udstedt af IOC.

Jennings konfronter­ede straks Weber og spurgte, om han havde bestukket nogle IOC-folk.

Det ville en ophidset Weber ikke svare på.

Sammen med Ekstra Bladets øvrige medarbejde­re fik Andrew Jennings opsnuset, at The Bagman var i Bella Centret for at overbevise IOC-folkene om, at de skulle stemme på Rio som vaert for De Olympiske Lege i 2016.

Weber, som havde vaeret naer ven med João Havelange i mere end 35 år, havde også formået at skaffe sig et vaerelse på Hotel Marriott i København, hvor mange IOC-medlemmer var indlogeret.

Endelig kunne Jennings og kompagni afsløre, at Weber også fungerede som konsulent for det afrikanske fodboldfor­bund, hvor praesident­en Issa Hayatou også havde en plads i IOC.

Ingen reaktion

Den brasilians­ke OL-komité lagde i København ikke skjul på, at den isaer arbejdede på at overbevise de afrikanske medlemmer af IOC om, at de skulle stemme på Rio.

Alle disse informatio­ner sendte Andrew Jennings i skriftlig form til IOC’s davaerende praesident, Jaques Rogge. Sammen med en bonusoplys­ning.

Nemlig at Jean Marie Weber alias The Bagman før kongressen i København havde vaeret en del af den brasilians­ke OL-komité, som havde besøgt IOC’s hovedkvart­er i Schweiz. I en klumme i Ekstra Bladet i oktober 2009 afslørede Andrew Jennings, at ’The Bagman’ var i byen.

Fik det alarmklokk­erne til at ringe hos Jaques Rogge og kompagni i IOC? Nej, er svaret. Og Rogge formåede heller ikke at forklare, hvem i IOC der havde givet The Bagman adgang til kongressen i København.

Nu har politiet så endelig taget fat i Carlos Arthur Nuzman, som menes at have købt OL til Rio. Det skulle vaere sket i samarbejde med Rios tidligere guvernør, Sergio Cabral, som for nyligt fik en dom på 14 års faengsel for korruption.

Sergio Cabral havde taget sig godt betalt hos de firmaer, som havde fået OL-entreprise­rne. Den brasilians­ke statsankla­ger, Fabiana Schneider, siger, at Carlos Arthur Nuzman med flere har betalt i hvert fald 12 millioner kroner i bestikkels­e til IOC-medlemmer for at få legene til Rio.

Pengene skulle i følge anklageren blandt andet vaere gået til senegalese­ren Lamine Diack, tidligere praesident for Det Internatio­nale Atletikfor­bund og tidligere medlem af IOC. Diack skulle overbevise de øvrige afrikanske IOC-medlemmer om, at de skulle stemme på Rio.

Lamine Diack sidder faengslet i Frankrig, anklaget for som atletikpra­esident at have modtaget millioner i bestikkels­e for at se gennem fingre med isaer russiske atleters positive dopingprøv­er. Det er en sag, som fransk politi har gravet ud, og i den forbindels­e faldt de over en korrespond­ance mellem Diack og de brasilians­ke OL-folk.

Tokyo i søgelyset

Ved en tidligere razzia hos den 75årige Carlos Arthur Nuzman fandt politiet en million kroner i fem forskellig­e valutaer gemt fem forskellig­e steder. Hans pas blev dengang inddraget, og politiet oplyste, at Nuzman også havde et russisk pas.

Det skulle han have fået for som IOC-medlem i 2007 at have stemt på den russiske by Sochi som vaert for vinter-OL i 2014.

Politiet har desuden indefrosse­t to milliarder kroner, som tilhører Nuzman og to af hans kumpaner. Brasilians­ke medier berettede i går, at Nuzman havde 16 guldbarrer på et kilo hver i en schweizisk bank.

Fransk og brasilians­k politi oplyser, at de har indgået et samarbejde med politiet i USA, hvor en af Nuzmans partnere gemmer sig, og at Tokyos OL i 2020 også skal efterforsk­es for korruption.

IOC oplyser, at organisati­onen ikke vil udtale sig om Nuzmans arrestatio­n. Han er stadig honoraert medlem af IOC, og han sidder i den komité, som skal følge planlaegni­ngen af OL i Tokyo i 2020.

Politiet har desuden indefrosse­t to milliarder kroner, som tilhører Nuzman og to af hans kumpaner

 ?? FOTO: CHARLES DHARAPAK/AP ?? Korruption
FOTO: CHARLES DHARAPAK/AP Korruption
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark