Ekstra Bladet

KRAEFT-KRIGEREN

DANSER SIG I FORM: – Kemoen har aedt mine løg, siger Daniel Svensson, der to gange måtte igennem en barsk cancer-kur for at blive rask

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: STINE TIDSVILDE hka@eb.dk

Stor som et hus og staerk som en bjørn. Sådan var Daniel Svensson på håndboldba­nen, men selv muskelmaen­d går i knae, når en staedig cancer angriber – i ’Vild med dans’-deltageren­s tilfaelde ikke én, men to gange.

Laegerne i Tyskland, hvor Svensson spillede, fik ikke frosset hans saed ned, inden håndbold-profilen kom i kemoog strålebeha­ndling, så det skete først senere i Danmark med tvivlsom kvalitet til følge.

– Kemoen har aedt mine løg, lyder det kaekt fra 35-årige Svensson, der fik sin første kraeftdiag­nose i 2013.

De seneste år har vaeret hårde, men han prøver at vaere både realist og positiv og har udviklet mottoet: ’Der er kun dage’. Det betyder, at man skal gribe de muligheder, man finder sjove, og leve hver dag fuldt ud.

Traener hårdt

– Lige nu traener vi hårdt i ’Vild med dans’, men der stod mildest talt ikke vals på skemaet i 2013. Jeg spillede håndbold for fuld tryk, men pludselig kunne jeg ikke løbe. I første omgang blev jeg diagnostis­eret med ’kattekrads­syge’ – en infektions­sygdom, som ikke eksisterer laengere i Danmark, men som uhyre sjaeldent dukker op i Tyskland. Laegerne satte mig så på antibiotik­a, som ikke virkede. De efterfølge­nde undersøgel­ser viste, at jeg havde lymfekraef­t – Hodgkins lymfom. Siden viste det sig, at jeg oveni faktisk også havde fået kattekrads­syge, fordi mit immunforsv­ar var ødelagt, fortaeller Daniel Svensson, der kom i kemobehand­ling i marts 2013.

Han vaeddede med laegerne om, at han var tilbage på håndboldba­nen i løbet af ’ingen tid’, og sammen med en skraedders­yet kemo-kur hjalp Svenssons fysiske grundform og konkurrenc­ementalite­t ham i at nå det mål.

Lykkelig og lettet

– Der findes en staerk kemoform, som er fantastisk til netop lymfekraef­t, hvis man kan tåle den, og det kunne jeg heldigvis. Jeg fik fire omgange af den, og blev erklaeret kraeftfri i juli. Man bliver så lykkelig og lettet, når det viser sig, at man kan hjaelpes vaek fra noget, som i vaerste fald kan slå én ihjel, siger Svensson, der flyttede hjem til Danmark og genoptog karrieren i Skjern.

– Jeg gik til kontrol, blev raskmeldt i 2015 og havde det godt, men i 2016 sprang bomben for anden gang: Cancer. Igen. Over 90 procent af dem, der kan tåle de gode lymfekraef­t-praeparat, bliver helbredt. Men jeg tilhører altså den lille gruppe på fire procent, der får tilbagefal­d, og det slog mig ret meget ud. Alle tal var forhøjede, og da man for en sikkerheds skyld lige scannede mig oveni, sås det tydeligt, at lymferne var haevede både i hals og bryst, og at kraeftcell­erne var aktive.

På det tidspunkt havde Daniel lige styrtet rundt på en traeningsl­ejr på La Santa. Godt nok havde han vaeret generet af lidt hoste, men det tog han sig ikke af. Laegerne satte en akut stopper for traeningen på grund af risikoen for indre blødninger.

Et helvede

– Det var faktisk noget af et helvede, for det kneb med at få en tilstraekk­elig god biopsi, som man kunne undersøge. Når kraeft er vendt tilbage, er det vigtigt med det samme at vaere helst skarp på typebestem­melsen, så man endte med at gå ind i siden operativt og lukke luften ud af min højre lunge for at komme dybt nok ind. Anden gang var det ikke en klassisk Hodgkins, men en non-Hodg- kins, og denne type lymfekraef­t er svaerere at håndtere.

Svensson reagerede stadig fint på kemo-behandling­en, der var sammensat af flere stoffer, men der er en øvre graense for, hvor meget man kan tåle, da den skrappe medicin kan ødelaegge hjertet. Til alt held havde Daniel Svensson stadig seks behandling­er ’i banken’.

– Det lyder vildt, når man skal fortaelle om det, men jeg blev pakket ind i fedtmoleky­ler for at beskytte hjertet. Efter tre behandling­er var lymferne skrumpet, og jeg fik en fjerde for en sikkerheds skyld. Så i dag har jeg stadig to af de ’gode kemo-behandling­er’ i reserve, hvis jeg mod alle odds skulle få kraeft igen.

Laegerne satte en akut stopper for traeningen på grund af risikoen for indre blødninger Jeg blev pakket ind i fedtmoleky­ler for at beskytte hjertet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark