Ekstra Bladet

De kongelige klar til at dele skovene

Jaegere kan forsøgsvis købe sig ind, hvor kongehuset har jagtretten

- NICK STURM ns@eb.dk

Her ses prins Henrik og hans kammesjukk­er på Bornholm efter jagt. Fremover er det ikke kun kongelige bekendte, der får lov til at skyde løs i statsskove­ne. I årevis har kongehuset holdt danske jaegere ude af statsskove­ne. Det er forbi nu.

Naturstyre­lsen og kongehuset er blevet enige om en forsøgsord­ning, hvor jaegere for 5000 kroner kan købe sig adgang til jagter i såkaldte regale arealer i Nordsjaell­and og Vadehavet, hvor kongehuset ellers har jagtretten.

Naturstyre­lsen har sat 188 pladser fordelt på seks jagter til salg i forbindels­e med jagtsaeson­en, der begyndte i efteråret.

Hidtil har det ellers kun vaeret få udvalgte – blandt andet nye jaegere og naboer – og kongehuset selv, der ifølge civilliste­loven har haft den eksklusive ret til at skyde bukke og fasaner i 214 danske statsskove fordelt på omkring 64.000 hektar.

Dermed har det vaeret lukket land for størstedel­en af landets tusindvis af jaegere.

Nyheden om forsøgsord­ningen får en varm modtagelse i Danmarks Jaegerforb­und, der har 91.000 aktive medlemmer.

– Det er vi rigtig glade for. De danske skove er til for de danske borgere. Vi synes, det er en fin ordning mellem kongehuset og Naturstyre­lsen, siger Claus Lind Christense­n, der er formand i forbundet.

Penge i kassen

Der har tidligere vaeret debat om, at kongehuset kun holder en håndfuld jagter om året på de regale arealer, og påstanden lød, at staten kunne tjene millioner af kroner ved at åbne områderne op for den resterende jaegerbest­and.

Ifølge Mads Jensen, der er kontorchef i Naturstyre­lsen, er forsøgsord­ningens formål da også at skrabe penge ind.

– Vi har et behov for, at der bliver skudt noget vildt på de arealer for at holde vildtbesta­nden sund, og i det omfang, vi kan tjene penge på det og lave mere for publikum og naturen, som jo koster penge, er det godt for os, siger Mads Jensen.

Forsøgsord­ningen blev til, efter at kongehuset sagde god for den, forklarer kontorchef­en. Den nye ordning betyder dog ikke, at der kommer flere jaegere ind på de regale arealer, da kongehuset blot er gået med til at erstatte nogle af de få eksisteren­de jagter.

Indtil videre er salget af jagter gået strygende. Ud af de i alt 188 pladser er 119 solgt.

Søren Kruse, der er kongehuset­s økonomiche­f, forklarer, at man er gået med til ordningen, fordi det giver god mening at åbne de regale jagtareale­r op for alle jaegere.

– Når kongehuset ikke går på jagt på alle arealer, er det meget naturligt, at man løbende åbner for, at andre jaegere kan komme til. Der er ingen grund til, at man skal reservere de store arealer, hvis andre kan have glaede af dem, siger han og fortsaette­r:

– I det omfang, at man herfra ikke går på jagt, er det op til styrelsen, om de vil udbyde jagter med betaling for øje. Jeg ser ikke nogen stopklods herfra.

– Har de kongelige, der går på jagt, vaeret involveret i beslutning­en?

– Det er klart, at vi som embedsmaen­d foretager os det, som vi mener, at vi kan stå på mål for. Selvfølgel­ig er administra­tionen i kontakt med dem, det handler om.

De danske skove er til for de danske borgere

 ?? FOTO: HENRIK BRANDBORG ??
FOTO: HENRIK BRANDBORG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark