Ekstra Bladet

DET SLØRER HOS VENSTRE

VILD SØFORKLARI­NG: Venstre afviser at kalde kommende forbud mod burka og niqab for burkaforbu­d

- JAMES KRISTOFFER MILES PETER JEPPESEN jkm@eb.dk; pej@eb.dk Laes også Kastrups Verden på bagsiden

Med maskerings­forbud bliver Copenhagen Pride noget kedeligere. Et forbud mod burka og niqab er nu på trapperne, efter et bredt flertal i Folketinge­t nu står klar til at stemme for et forslag fremsat af Dansk Folkeparti.

Men hos Venstre, der hidtil har vaeret dybt splittede i burka-debatten, forsøger partitoppe­n at udlaegge det som alt andet end støtte til et burkaforbu­d. Her afviste partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, i går blankt at kalde det kommende forbud mod burka og niqab for et burkaforbu­d.

– Vi har talt om det maskerings­forbud på vores gruppemøde. I Venstre mener vi, at det er vigtigt, at vi i Danmark kender hinanden. Vi kender hinanden på vore ansigter. Det er ikke rimeligt, at man skjuler sig i det offentlige rum, siger Jakob Ellemann-Jensen og forklarer, at Venstre nu har bilagt de interne stridighed­er om et forbud og nu faelles støtter op om at stemme for Dansk Folkeparti­s beslutning­sforslag.

– Vi synes, at det er kvindeunde­rtrykkende. Det er forfaerdel­igt på alle områder. Det er ikke et religiøst betinget maskerings­forbud. Vi mener, at der skal vaere forbud mod maskering.

Maskerings­forbud

– Det maskerings­forbud, der kommer nu, bakker vi op i Venstre. Det er ikke et religiøst betinget maskerings­forbud. Det handler ikke om religiøse beklaednin­gsgenstand­e, sagde Jakob EllemannJe­nsen efter gruppemøde­t, hvor han dog vedkendte sig, at det kommende burkaforbu­d rammer burkaer og niqabber.

På spørgsmåle­t om, hvilke andre typer beklaednin­g end burka og niqab, som rammes af forbuddet, tager Venstre dog kreative forklaring­er i brug:

– Hvilke andre typer for heldaekken­de beklaednin­g er det, I vil ramme? I må have taenkt på nogle andre ting, siden det ikke handler om burkaer og niqab?

– Jamen altså. Selvfølgel­ig handler det også om det. Men det handler ikke kun om det. Det handler også om Ku Klux Klan. Det handler også om hashhandle­rne på Christiani­a, der står med haettetrøj­er snøret sammen til en lille snorkel. Det handler også om fodboldhoo­ligans, der daekker sig til og står og kaster med ting ind på grønsvaere­n, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Dansk Folkeparti omtaler konsekvent beslutning­sforslaget som et burkaforbu­d. Og hos Venstre har en raekke medlemmer sablet idéen ned.

Heriblandt Søren Pind og Jan E. Jørgensen.

Nu lader det dog til, at der er enighed i Venstre om at stemme for forslaget. Også Jan E. Jørgensen, som dog stadig har svaert ved at rose et kommende forbud.

– Der er ikke noget, der har aendret sig inde på gruppemøde­t. Vi har haft den debat i laengere tid. Men vi skal jo nå frem til enighed. Og der er jo ikke en kompromisl­øsning, der hedder, at så forbyder vi i lige uger og tillader i ulige uger. Enten har vi et forbud, eller også har vi ikke et forbud. Fremover vil fodboldbøl­lerne ikke laengere kunne maskere sig. Og ja, et maskerings­forbud vil også betyde, at du skal styre dig med udklaednin­gen til halloween.

Det er ikke rimeligt, at man skjuler sig i det offentlige rum

Maskerings­forbuddet kommer også til at ramme burkaer og niqabber, indrømmer Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

 ?? FOTO: AP ?? Forbudt
FOTO: AP Forbudt
 ?? FOTO: MIK ESKESTAD ?? Forbudt
FOTO: MIK ESKESTAD Forbudt
 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Forbudt
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Forbudt
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Forbudt
FOTO: MOGENS FLINDT Forbudt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark