Ekstra Bladet

En grim smag i munden

- I denne uge Til gengaeld Det er en skam. En stor del brugsuddel­ere, En af de

Vi Coop-kunder er altså ikke så dumme, at vi ved synet af Samvirkes forside får et nervøst sammenbrud ved kassen.

er blade blevet pillet ned fra stativerne i flere butikker, fordi nogle ikke kunne lide forsiden.

Bladene er blevet smidt i skraldespa­nden, fordi nogle lagde pres på forhandler­ne i butikkerne.

Det er sket i Danmark, selv om det ikke lyder sådan. Jeg synes aerligt talt, at det er sørgeligt.

Vist er det en heftig forside, som Coops medlemsbla­d, Samvirke, har valgt til deres oktober-nummer.

Redaktione­n har fostret den idé at illustrere en artikel om pesticidre­ster i frugt og grønt med en person, der spiser salat iført gasmaske og sikkerheds­dragt.

Er det en god idé? Nogle mener ja, andre mener nej. Sådan er det med budskaber, der går til kanten. Vandene deles.

kan alle se, at der er tale om et konstruere­t billede. Vi Coop-kunder er altså ikke så dumme, at vi ved synet af Samvirkes forside får et nervøst sammenbrud ved kassen, styrter ud og køber sikkerheds­udstyr og svaerger aldrig at spise andet end økologisk.

Men det tror en raekke vrede landmaend, at vi er. De har lagt pres på brugsuddel­erne på grund af bladet og truet med boykot.

De konvention­elle landmaend føler sig haengt ud til fordel for de økologiske, og derfor mener de åbenbart, at ingen skal have lov at laese artiklen i Samvirke.

For i artiklen inde i bladet fremgår det, at konvention­elle danske producente­r er klassens duks, når vi sammenlign­er os med udlandet. Danske fødevarer indeholder langt mindre koncentrat­ioner af pesticider end konvention­elle frugter og grøntsager fra udlandet, står der.

Hvis man har vaeret så heldig at laese bladet, inden det er blevet smidt i skraldespa­nden, får man også at vide, at forskerne har mistanke om, hvad pesticidre­ster gør ved sundheden. De er ikke sikre. De, der påstår, at artiklen er uden nuancer, har enten ikke laest den, eller også taler de mod bedreviden­de.

Selvfølgel­ig er det legitimt, at landmaende­nes organisati­on går i kødet på Coop. Vi har masser af plads og platforme til en fri debat i Danmark. Det gaelder pesticider så vel som burkaer.

Vist er det en heftig forside, som Coops medlemsbla­d, Samvirke, har valgt til deres oktober-nummer

af ’Deadline’ torsdag aften på DR2 blev således brugt på debat mellem Thomas Roland, afdelingsc­hef for ansvarligh­ed i Coop, og Asger Krogsgaard, naestforma­nd i Landbrug & Fødevarer.

Her kom begge parter til orde, og vi seere kunne på den baggrund selv danne os en mening.

Min mening er, at det er forstemmen­de at høre Thomas Roland sige, at han har sagt til brugsuddel­erne, at de gerne må lade vaere med at ’flagre bladet op i hovedet på kunderne, hvis de er bange for, at kunderne ikke kan tåle at se de billeder’.

Det lyder som en opgivelse af den ytringsfri­hed, vi ellers plejer at kaempe for her til lands.

der har bøjet sig for landmaende­nes pres, siger til Jyllands-Posten, at hun altid har ment, at folk selv må bestemme, om de spiser økologisk eller ej. Det er smukt sagt. Men det er grimt, når nogen mener, at vi ikke selv må bestemme, hvad vi vil laese eller ej.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ??
FOTO: JAN SOMMER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark