Ekstra Bladet

Vi skal slippe for udviste Levakovic’er

DE MÅ STOPPES: Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet vil indgå aftaler med Danmarks nabolande for at holde udviste medlemmer af klanen vaek

- THOMAS GÖSTA SVENSSON PRIVATFOTO tgs@eb.dk PRIVATFOTO

Medlemmer af den berygtede Levakovic-klan, der er udvist fra Danmark til Kroatien, har bosat sig i Sverige, hvor de naermest har pendlet ulovligt ind over graensen til Danmark – og i flere tilfaelde også begået kriminalit­et.

Det kunne Ekstra Bladet afsløre mandag, og nu vil Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet have politisk handling. Selv om medlemmern­e af Levakovic-familien er udvist til Kroatien, er der ikke noget, der juridisk afskaerer dem fra at bosaette sig i andre EU-lande, forklarer lektor i udlaending­eret ved Syddansk Universite­t Peter Starup.

Uacceptabe­lt

Ifølge Peter Starup har Danmark dog en juridisk mulighed for at forhindre udviste kriminelle i at bosaette sig i nabolanden­e.

– Der er hjemmel til, at et land kan sige, at det, den pågaeldend­e har begået i Danmark, er en så tilstraekk­elig trussel mod den offentlige orden, at vedkommend­e ikke kan bo der. Så man kunne godt fra dansk side overveje at indgå en sådan aftale, som kan finde anvendelse i visse tilfaelde, siger han.

Og den mulighed vil Dansk Folkeparti nu have undersøgt. Partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth har rettet henvendels­e til integratio­nsminister Inger Støjberg(V) for at få svar på om, hun agter at kontakte myndighede­rne i Sverige og Tyskland for at sikre, at de tre lande gensidigt anerkender udvisnings­domme i sager som med Levakovic'erne og afstår fra at lade dem bosaette sig i de respektive lande.

– Det er helt uacceptabe­lt, det der foregår – også fordi det er så systematis­k. De har en tydelig intention om, at de vil overtraede deres indrejsefo­rbud, når de placerer sig i Sverige, som de har gjort. De blaeser højt og flot på deres udvisninge­r, og det vil de også gøre i fremtiden.

– Derfor må der gøres noget. Alle må have en interesse i, at man ikke kan kan bosaette sig så taet på et land, man er udvist fra. Det bør Inger Støjberg i første omgang snakke med Sverige og Tyskland om, men det bør også rejses på europaeisk plan. Danmark er naeppe det eneste land, der har problemer med, at udviste EU-borgere bosaetter sig i lande, der graenser op til det land, hvorfra man er udvist, siger han.

Faelles retningsli­njer

Socialdemo­kratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaar­d, bakker idéen op.

– Det vil vaere fint i første omgang at tale med vores nabolande, så man i faellesska­b kan se på, hvordan man kan håndhaeve de her indrejsefo­rbud, så man undgå situatione­r som med den omtalte familie. Det er på alle måder helt grotesk, at der er nogle enkeltpers­oner, der lader hånt om de her regler.

– Men det er samtidig også noget, der bør gaelde for alle EU-lande, så der kommer nogle faelles retningsli­njer,siger han.

Det har ikke vaeret muligt at en kommentar fra integratio­nsminister Inger Støjberg (V). Ekstra Bladet kunne i går afsløre, at Alpacino, Django og Stefano fra den berygtede Levakovick­lan har brudt deres indrejsefo­rbud og flere gange er rejst ulovligt ind i Danmark. Jura Levakovic bliver den fjerde fra klanen, der må forlade Danmark, når han til december sendes til Kroatien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark