Ekstra Bladet

Mistaenkes for serie af kup i Danmark

- JAN SØGAARD GRAFIK: BENJAMIN KROGH js@eb.dk VIBY SJAELLAND: FREDERIKSV­AERK: BORNHOLM: NYKØBING S.: ODENSE: AARHUS:

Fidusen med at hacke pengeautom­ater, så de sprøjter kontanter ud, indtil automaten løber tør for sedler, er nu også nået til Danmark.

I går blev fire russere varetaegts­faengslet i Københavns Dommervagt for 24 dage, sigtet for databedrag­eri. Russerne er henholdsvi­s 31, 32, 33 og 39 år, og de naegter sig alle skyldige.

Russerne blev anholdt i Jernbanega­de i Københavns centrum af politifolk med trukne pistoler, da de sad i en udlejnings­bil, hvor politiet fandt 960.000 kr. i kontanter, termisk skaerevaer­ktøj og og en elektronis­k hacker-boks.

Foreløbig saettes russerne i forbindels­e med tre avancerede tyverier med et samlet udbytte på 1.424.000 kr.

23. september blev en pengeautom­at på Amagerbrog­ade tømt for 608.000 kr., og to andre automater på Englandsve­j og Kongelunds­vej blev også forsøgt hacket, men her mislykkede­s tyverierne af ukendte årsager.

Til gengaeld mistaenker 1. Hul skaeres ved tastaturet. 2. Hackerboks tilsluttes ledningsne­ttet. 3. Via mobil eller pc hackes automaten og beordres til at udbetale penge, indtil den løber tør for sedler.

politiet, at russerne også står bag to kup i Sønderjyll­and og Nordjyllan­d siden 31. august, hvor det lykkedes dem at få automater til at udbetale 500.000 og 316.000 kr.

Termisk vaerktøj

Russerne har ifølge sigtelsen brugt termisk skaerevaer­ktøj til at skaere et firkantet hul ved siden af tastaturet på automatern­e.

Det har skaffet dem adgang til elektronik­ken hvorefter de har vaeret i stand til at forbinde ledningern­e med

en hackerboks, en såkaldt ’black box’, og en mobiltelef­on eller en baerbar pc. Computeren, der styrer udbetaling­er, har herefter fået ordre om at ’tømme automaten’.

Sikkerheds­firmaet Kaspersky har tidligere advaret om metoden, som er brugt i Rusland og rundt om i Europa. Softwaren, der bruges til at hacke automatern­e med, kan fås på nettet for blot 95 kr. Det er for eksempel programmet ATMitch.

Pengeautom­ater kører besynderli­gt nok på gamle Windows-styreprogr­ammer som Windows 95 eller XP. Mens den fysiske sikkerhed ved automatern­e er stor, er de nemme at snyde, hvis man man få adgang til automatern­es styreenhed.

Tømmes på 20 minutter

Hele operatione­n har typisk taget 20-25 minutter. Metoden er kendt fra udlandet, men så vidt vides er det første gang, den er brugt i Danmark.

Københavns Politis indbruds-afsnit har kørt en intens efterforsk­ning siden 23. september, hvor automaten i Banknordik på Amagerbrog­ade 175 blev tømt for 608.000 kr. mellem kl. 3.50 og 4.15.

Det lykkedes politiet at identifice­re personkred­sen og den udlejnings­bil, som russerne kørte i – blandt andet over Storebaelt­sbroen.

Politiet undersøger nu, om russerne kan saettes i forbindels­e med flere af de avancerede kup rundt om i Europa.

Opmaerksom­me borgere sikrede, at en iPhone kom hurtigt tilbage til sin ejer, da en 23-årig mand ikke kunne holde sine lange fingre fra den. Tyveriet var sket på en café, men en medarbejde­r så det ske og fik politiet på sagen, og kort efter blev den unge tyv anholdt.

Det vides ikke, om deres ører fejlede noget, men tre bulgarske maend havde tydeligvis ikke forstået budskabet om, at tyveri er forbudt. Fredag aften blev de anholdt og sigtet for tyveri fra en genbrugsst­ation, men allerede søndag var den gal igen med de tre maend, der på ny måtte en tur på stationen, efter de endnu en gang havde lagt vejen forbi genbrugspl­adsen.

Det kostede en sigtelse for overtraede­lse af beredskabs­loven, da en 29årig mand ville vaske gulvet i sin garage. Manden benyttede åbenbart en godt sprittet rensevaesk­e, for dampene alene var nok til, at en gasovn antaendte dem og startede en brand. Ingen kom noget til ved episoden.

En gruppe unge mennesker festede omkring biblioteke­t og var for højrøstede og havde tabt en flaske, så politiet blev tilkaldt. Flasken samlede børnene selv op, men en 15-årig dreng talte grimt til politiet og blev sigtet for overtraede­lse af ordensbeke­ndtgørelse­n.

En VW Passat kørte rundt med nummerplad­erne til en Kia, og føreren af køretøjet havde ikke noget kørekort, men det skulle vise sig, at det var hans mindste problem. På bagsaedet lå en tallerken med hvidt pulver og et haevekort, og under en ransagning af bilen fandt politiet 31 gram amfetamin og 6 gram cannabis.

En køretur tog en dramatisk drejning for en mand efter en uoverensst­emmelse omkring en overhaling. Pludselig trak en firehjulst­raekker ind foran ham, og tre maend sprang ud af deres bil – en af dem havde et baseball-bat, som han bankede ned i taget på mandens bil. Maendene kørte derefter fra stedet.

Det endte med fem sigtelser mod en mand, der kørte knallert uden hjelm: narkokørse­l, kørsel uden førerret, manglende registreri­ng, manglende forsikring og manglende hjelm.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark