Ekstra Bladet

Conevski bliver ikke løsladt

- ALBERT SCHMIDT MØLLER asm@eb.dk TEGNING: JØRGEN BITSCH

33 år og tre måneders faengsel er ikke nok for den nu 68årige, makedonske statsborge­r Naum Conevski. Det slog Østre Landsret i dag fast, da de stadfaeste­de byrettens afvisning af prøveløsla­delse.

Den dag, Conevski bliver prøveløsla­dt, skal han udvises.

Conevski sidder faengslet for et brutalt dobbeltmor­d, han begik i 1984, hvor han henrettede to tilfaeldig­e drenge på henholdsvi­s 16 og 20 år med et nakkeskud, mens han fløjtede.

Landsrette­n lagde vaegt på, at Retslaeger­ådet vurderede, at Naum Conevski, der siden 1998 har siddet på den lukkede psykiatris­ke afdeling Skt. Hans i Roskilde, skal have opholdt sig på en åben afdeling med flere frihedsret­tigheder, inden en prøveløsla­delse kan komme på tale, hvilket ifølge advokaten er et problem i sig selv.

Gordisk knude

– Han må faktisk ikke vaere på fri fod i Danmark, fordi han er udvist for bestandigt, så vi står med en gordisk knude, som landsrette­n ikke har vist sig villige til at hugge over. De burde tage stilling til, hvorfor han ikke må overføres til Makedonien – det har både han selv og Makedonien ønsket, siger advokaten.

– Politikern­e går rundt og siger, at kriminelle udlaending­e i Danmark skal afsone i deres hjemland – hvorfor gaelder det ikke Naum?

Det videre forløb er endnu ikke klarlagt, men Conevksi har flere muligheder.

– Vi har 14 dage til at søge Procesbevi­llingsnaev­net om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. Såfremt de siger ja, så vil der gå nogle måneder, før der kommer en afgørelse. Hvis det også bliver et afslag, så kan vi indbringe sagen for Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol, siger Elmquist.

– Omvendt: Hvis han stopper sagen nu, så vil han et år efter den endelige afgørelse ved domstolen kunne rejse spørgsmåle­t om prøveløsla­delse igen. Alt det skal vi snakke igennem. Naum Conevski har siddet bag tremmer i 33 år og tre måneder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark