Ekstra Bladet

Che Guevaras sidste dage

HENRETTET FOR 50 ÅR SIDEN: Che Guevara, den store revolution­shelt fra Cuba, endte sine dage i en lille flaekke i sydamerika­nske Bolivia

- TIM PANDURO

Che Guevara var revolution­ens rockstjern­e, karismatis­k, berømt og beundret.

Men i oktober 1967 – for nøjagtig 50 år siden – var den 39-årige argentiner, der havde fået stjernesta­tus i den cubanske revolution otte år tidligere, presset af både ydre og indre fjender.

Den indre var en voldsom astma, der havde plaget ham siden barndommen og ikke laengere blev behandlet. De ydre var flere hundreder soldater fra den boliviansk­e haer støttet og vejledt af den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA.

11 måneder var gået, siden han forklaedt som uruguayans­k forretning­smand var ankommet til det fattige, sydamerika­nske land Bolivia i november 1966. Hans mål var at starte en socialisti­sk revolution, der skulle sprede sig til andre USAstøtted­e lande i regionen.

Skjult for verden

Forklaedni­ngen med jakkesaet, tykke briller, kort hår og glatbarber­et ansigt narrede vagterne i lufthavnen. I de naeste fire måneder mistede CIA-agenterne totalt grebet om deres mest eftersøgte person, der i al hemmelighe­d traenede sin guerillast­yrke på en gård naer Nacahuazu-floden i en fjern og uvejsom egn af Bolivia.

Revolution­en fejlede dog, før den kom i gang. Det boliviansk­e kommunistp­arti ønskede nemlig ikke at vaere en del af kampen – blandt andet fordi det var mere orienteret mod den sovjetiske end den cubanske udlaegning af kommunisme­n. Og vaerre var det, at to guerillaso­ldater stak af fra Che Guevaras lejr 16. marts 1967.

De bragte nemlig militaeret på sporet af guerillaer­ne, som reelt set var på flugt allerede, inden de var kommet i aktion for første gang.

Alligevel fastholdt Che Guevara håbet om, at den lille guerillast­yrke kunne skabe revolution og folkelig opbakning i Bolivia.

Troede han var død

De to afhoppere afslørede, at Guevara var i landet – og det var en nyhed, der kom som en overraskel­se for den amerikansk­e regering. Amerikaner­ne havde frygtet den karismatis­ke leder siden den cubanske revolution. Man regnede egentlig med, at han var død, da han var forsvundet ud af rampelyset efter en magtkamp på Cuba.

11. maj landede et notat på praesident Lyndon B. Johnsons bord. Man havde trovaerdig­e efterretni­nger om, at Che Guevara var i live.

’Vi skal dog have mere dokumentat­ion, før vi kan konkludere, at Che Guevara igen er operativ og ikke død, som efterretni­ngsmiljøet, efterhånde­n som tiden er gået, har haft tendens til at tro’, hedder det i notatet, som The National Security Archive under George Washington University har lagt online.

Tvivlen blev dog hurtigt mindre. Kort efter indsatte USA ’rådgivere’ i Bolivia for at hjaelpe med jagten på den frygtede revolution­shelt.

Forklaedni­ngen med jakkesaet, tykke briller, kort hår og glatbarber­et ansigt narrede vagterne i lufthavnen

 ?? FOTO: AP ?? Helt eller skurk?
I disse dage er det 50 år siden, at Ernesto ’Che’ Guevara blev draebt. Den laege-uddannede argentiner er mest kendt for sin deltagelse i den cubanske guerilla-krig og revolution. På Cuba blev han blandt andet leder af et system af...
FOTO: AP Helt eller skurk? I disse dage er det 50 år siden, at Ernesto ’Che’ Guevara blev draebt. Den laege-uddannede argentiner er mest kendt for sin deltagelse i den cubanske guerilla-krig og revolution. På Cuba blev han blandt andet leder af et system af...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark