Ekstra Bladet

Skyd, din kujon

-

7. oktober var Che Guevara sammen med sine sidste 17 overlevend­e guerillaer gået i skjul i en kløft lidt uden for den lille landsby La Higuera. Her skrev han sine sidste modløse dagbogs-notater.

Gruppen havde mødt en gammel dame, som de havde betalt 50 pesos for ikke at sladre.

’Vi har ikke det store håb om, at hun holder sit løfte.’

Det gjorde hun dog – men en landmand stak rebeller ne til militaeret, efter at han så dem vandre gennem markerne. De 18 guerillaer blev omringet i en smal kløft. Desperat forsøgte de at bryde ud, men bolivianer­ne stillede med over 100 soldater.

Få timer senere befandt han sig på det snavsede lergulv i et af de to rum, der udgjorde La Higueras skolebygni­ng. Han var bundet på haender og fødder. Ved siden af ham lå to draebte kammerater. Gennem vinduerne kunne han høre soldaterne feste, mens de ventede på en ordre fra praesident­en.

Den kom 9. oktober: Che Guevara skulle dø.

Staerk til det sidste

Sergenten Mario Terán blev valgt til at draebe den fejlslagne revolution­shelt.

– Skyd, din kujon, du draeber kun et menneske, lød Che Guevaras sidste ord ifølge sergenten.

Ordene og situatione­n ramte sergenten hårdt. Han blev svimmel og trådte et skridt tilbage.

– Så lukkede jeg øjnene og skød den første runde, fortaeller han i en erklaering, som den spanske avis El Mundo gravede frem tidligere i år.

– Che faldt til jorden med benene knust. Han fik kramper og begyndte at miste en masse blod. Jeg tog mig sammen og skød ham igen, hvor jeg ramte hans ene arm, hans skulder og hans hjerte, fortaeller Mario Terán.

Che faldt til jorden med benene knust. Han fik kramper og begyndte at miste en masse blod

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark