Ekstra Bladet

FLERE UANMELDTE BESØG SKAL NEDBRINGE ANTALLET AF ARBEJDSULY­KKER I DANMARK

Ny tilsynsmet­ode skal nedbringe ulykker og nedslidnin­g i byggeriet

- NIELS FRIIS

Flere uanmeldte besøg og et større forebyggen­de arbejde skal nedbringe antallet af arbejdsuly­kker i byggeriet. Mens antallet af alvorlige arbejdsuly­kker generelt er faldende, er det ikke lykkedes at knaekke kurven i byggeog anlaegsbra­nchen.

Mere end dobbelt så mange ansatte kommer her alvorligt til skade på deres arbejde i forhold til andre ansatte på det danske arbejdsmar­ked. Samtidig viser tal, at mange ansatte i branchen overbelast­es fysisk.

Det skal der gøres noget ved.

Derfor vil beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen nu ivaerksaet­te et nyt forsøg med en ny tilsynsmet­ode for at nedbringe antallet af ulykker og nedslidnin­g i branchen.

Konkret betyder det, at Arbejdstil­synet i højere grad vil komme på uanmeldt besøg på byggeplads­er, hvor det farlige arbejde udføres, ligesom der vil vaere et øget fokus på forebyggel­se.

- Alt for mange ansatte i byggeriet kommer alvorligt til skade eller bliver slidt ned af dårlige arbejdsfor­hold - og det er helt uacceptabe­lt. Situatione­n kalder på politisk handling, og derfor ivaerksaet­ter vi nu en ny tilsynsmet­ode, hvor Arbejdstil­synet rykker uanmeldt ud til byggeplads­er i hele landet, siger beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen.

- Men kontrol kan ikke stå alene. Hvis vi for alvor skal vende udviklinge­n, er det også afgørende, at der kommer øget fokus på forebyggel­se af ulykker og nedslidnin­g. Fremover skal det vaere sådan, at Arbejdstil­synet skal afholde et dialogmøde med virksomhed­en, hvis der konstatere­s alvorlige arbejdsmil­jøprobleme­r - og hver eneste gang, det er relevant, skal Arbejdstil­synet følge op over for byggeledel­sen eller bygherren, siger han.

Branchen bakker op

Den nye tilsynsmet­ode møder opbakning i branchen hos blandt andet Dansk Byggeri og BAT-kartellet, der begge bakker op.

- I Dansk Byggeri har vi arbejdet målrettet for at knaekke ulykkeskur­ven. Derfor har vi også arbejdet for at sikre, at alle i byggeriet skal påtage sig deres ansvar efter arbejdsmil­jøloven, og i den forbindels­e er det saerligt vigtigt, at Arbejdstil­synet fører tilsyn med alle i byggeriets vaerdikaed­e. Vi hilser derfor velkomment, at Arbejdstil­synet nu indfører tilsyn med bygherrens ansvar efter arbejdsmil­jøloven, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri.

I BAT-kartellet kalder man det 'sund fornuft'.

- Det er sund fornuft at lade Arbejdstil­synets kontrol starte ude på byggeplads­en og samtidig gøre tilsynet uanmeldt. Det giver også god mening, at Arbejdstil­synet i samme ombaering ser på alle vaesentlig­e problemer på byggeplads­en, uanset om der er tale om risiko for ulykker, nedslidnin­g eller farlig kemi. De nye dialogmøde­r er en ekstra service fra Arbejdstil­synet, siger Kim Lind Larsen, formand for byggefagen­e i BAT-kartellet, der dog også udtrykker bekymring for, hvordan det vil gå i praksis.

- I byggefagen­e kan vi godt vaere urolige for, at møderne vil sluge en for stor del af Arbejdstil­synets sparsomme resurser, men lad os se, hvordan det går. Forsøget skal gerne gøre os klogere på, om den nye service står mål med indsatsen, og om dialogmøde­r giver et permanent løft af arbejdsmil­jøet, siger Kim Lind Larsen.

Flere uanmeldte besøg

Fremover vil Arbejdstil­synet i højere grad komme uanmeldt ude på byggeplads­erne på baggrund af den viden, som Arbejdstil­synet har fra bl.a. byggeplads­anmeldelse­r, klager eller alvorlige ulykker.

Arbejdstil­synet skal samtidig afdaekke arbejdsmil­jøprobleme­r på hele byggeplads­en - og ikke kun på den enkelte virksomhed. Det vil sige, at der både vil vaere fokus på de rammer, der er sat af byggeledel­sen og bygherrer, og på arbejdsmil­jøprobleme­r i den enkelte virksomhed.

Endelig skal Arbejdstil­synet vaere markant mere i dialog med virksomhed­erne, byggeledel­sen og bygherren om planlaegni­ng og samarbejde for at forebygge ulykker og nedslidnin­g. Der igangsaett­es herudover et arbejde med at øge vidensdeli­ngen om arbejdsuly­kker og nedslidnin­g i branchen, og kommunikat­ionen herom skal styrkes, så det bliver nemmere for virksomhed­erne at forebygge.

Forsøget med tilsynsmet­oden går i gang den 1. november 2017 og fortsaette­r frem til 30. april 2018. Herefter vil tilsynsmet­oden blive evalueret, så der kan tages stilling til, om den skal videreføre­s.

Kontrol kan ikke stå alene De nye dialogmøde­r er en ekstra service

 ?? FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN ??
FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark