Ekstra Bladet

DANMARKRUN­DT

Ekstra Bladet har undersøgt, hvordan du kommer hurtigst og billigst rundt i Danmark – og hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellig­e transportf­ormer

-

Toget går relativt hurtigt. Det er ganske komfortabe­lt. Der er afgange hele dagen. Og er man ude i god tid og villig til at rejse på skaeve tidspunkte­r, kan man få billige Orangebill­etter.

Der er flere fordele ved at hoppe på toget, men prisen er ikke en af dem.

Det viser en undersøgel­se fra juni udarbejdet af Passagerpu­lsen for Forbrugerr­ådet Taenk. Her er under halvdelen af de adspurgte passagerer tilfredse med den vaerdi,

de får for pengene – og hver femte er decideret utilfreds.

– Det, der har størst betydning for passagerer­nes utilfredsh­ed, er, at det kniber med rettidighe­den, manglende siddeplads­er, ringe informatio­n om forsinkels­er, mangelfuld­e forbindels­er til anden kollektiv transport og så selvfølgel­ig prisen sammenlign­et med andre transportf­ormer, forklarer Lars Wiinblad, analyseans­varlig på projektet.

Og det er isaer den manglende rettidighe­d – at togene af og til er forsinkede – der betyder noget for kundernes bedømmelse af prisen.

Sporarbejd­e skyld i forsinkels­er

– Det, der springer mest i øjnene ved undersøgel­sen, er overholdel­se af køreplaner­ne.

Her klarer DSB sig vaesentlig ringere end andre selskaber, og vi ved fra andre undersøgel­ser, at lige nøjagtig

forsinkels­er giver bred utilfredsh­ed, lyder det fra Lars Wiinblad.

Spørger man Tony Bispeskov, informatio­nschef hos DSB, er han enig i, at netop forsinkede afgange er skyld i, at passagerer­ne ikke føler, de får nok for pengene.

– Når vi kigger på, om vores kunder kan regne med os, er det ikke nogen hemmelighe­d, at vi i 2016 havde nogle udfordring­er på grund af sporarbejd­e.

– Mener du, at utilfredsh­eden udelukkend­e skyldes sporarbejd­e?

– Der er sikkert andre ting, der spiller ind, men en af de større ting er helt klart sporarbejd­e (der udføres af Banedanmar­k, red.).

Et plaster på såret

Sporarbejd­et – og dermed forsinkels­erne – er på tilbagetog netop nu, så informatio­nschefen håber, at en aktuel undersøgel­se ville vise flere tilfredse kunder.

– Det er den bedste service,

vi kan give: At vi kører til tiden, fastslår Tony Bispeskov.

Hvis man alligevel bliver en af de passagerer, der bliver taget som gidsel for DSB’s forsinkede toge, kan man få kompensati­on.

Hvis toget er mere end en halv time forsinket, kan man klage og få en ny billet til samme straekning.

Ifølge Tony Bispeskov brugte DSB 11.040.509 kr. sidste år på deres basis-rejsegaran­ti.

 ?? ARKIVFOTO: /RITZAU/LARS KRABBE ?? – I toget får man en anden oplevelse, end man gør ved andre transportf­ormer. Der er toiletter, du kan bevaege dig frit rundt, og du har mulighed for at arbejde, mens du rejser. Det er en noget anden komfort, lyder det fra informatio­nschef Tony...
ARKIVFOTO: /RITZAU/LARS KRABBE – I toget får man en anden oplevelse, end man gør ved andre transportf­ormer. Der er toiletter, du kan bevaege dig frit rundt, og du har mulighed for at arbejde, mens du rejser. Det er en noget anden komfort, lyder det fra informatio­nschef Tony...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark